Ulft, Netherlands

Duitsers tevreden over nieuwe asperges, nog even wachten op Achterhoeks witte goud

Foto: REGIO8
De oogst van asperges is, door de natte omstandigheden, mondjesmaat begonnen in en buiten de Achterhoek. Bij Spargel Elten, vlak over de grens, wordt al hard gewerkt om het eerste witte goud van het land te halen. Geen moment te laat, want klanten willen maar wat graag van de groente genieten.
Remco Geurts | Ruben Dales | 8 april 2024 17:29 | Aangepast op 8 april 2024 17:29
“Wij hebben een aantal Nederlandse en Duitse afnemers” aldus Winfried Derksen van Spargel Derksen. De aspergeboer laat weten dat zijn klanten staan te springen om het witte goud te kopen. “Bijvoorbeeld restaurants en boederijwinkeltjes in de regio. Ik verkoop uit principe niet aan grote supermarktketens, ze hebben geen verstand van hoe om te gaan met groente", laat Derksen weten. "Voordat de asperges in het groentenschap liggen zitten er al bruine kantjes aan. Daar ga ik mijn naam niet aan verbinden.”

Derksen is tevreden over de oogst tot nu toe. “Vorig jaar was het vrij nat, de oogst rotte daardoor weg. Met het goede voorjaar hebben we hier nu veel minder last van”, schetst de ondernemer, die dit jaar ook begonnen is met een nieuwe manier van het verbouwen. “We gebruiken geen pesticiden en stikstof meer. We leveren hierdoor een ander product.”

Achterhoekse asperges
Aan de andere kant van de grens komt de Achterhoekse verkoop van asperges langzaam op gang. Dit komt door een te natte grond. In het buitengebied van De Heurne is Landwinkel Smits inmiddels drie weken bezig met oogsten. “Het komt allemaal mondjesmaat”, vertelt eigenaar Gert Smits. “Maar ik probeer het positief te benaderen. Als het krap is op de markt, is dat voor de prijs weer gunstig.”

Prijs
Want rond Pasen, toen er volgens de aspergeboeren veel vraag was, waren de groentes relatief duur. “Voor nu is hij behoorlijk aan de prijs, dat heeft alles te maken met schaarste”, legt Smits uit. “Maar als het opdroogt op het land, dan komt dat allemaal wel goed. Ik verwacht geen schokkend seizoen.”

Asperges in Drempt
Aspergeboer Gerrit Hendriksen van aspergeboerderij De Stokhoven uit Drempt is maandag begonnen met oogsten. “Ik kan natuurlijk nog niet zeggen of ik het dit jaar een goed opbrengst wordt”, aldus Hendriksen. “Op één perceel is het nog een beetje nat, maar dan staan de andere rassen die worden pas later geoogst. Dat is nu geen probleem. Het plan is om 12 april de boerderij winkel te open.”

Lees meer over:

Asperges|Aspergeboer|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Aspergeteler tegen wil buurt naar Kotten

Aspergeteler Harry Lubberink wil aan de Vosseveldseweg in de Winterswijkse buurtschap Kotten twee ag...

Eltense asperges in trek bij Nederlanders

Winfried Derksen uit Elten werd vorig jaar door de coronamaatregelen gedwongen om zijn asperges bij ...