Ulft, Netherlands

Sportief Zelhems echtpaar is een voorbeeld voor de rest van Bronckhorst

Foto: REGIO8
Het Zelhemse echtpaar Han (79) en Gerrie Til (77) is dit jaar zestig jaar getrouwd en staat nog vol in het leven en midden in de samenleving. Elke week trekken ze er met een groep ouderen op uit voor een fietstocht door de door hun geliefde Achterhoek.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 29 april 2024 16:09 | Aangepast op 29 april 2024 16:09
“Het zijn bijna allemaal alleenstaanden en die gaan voor de gezelligheid mee”, aldus Gerrie Til. “De koffiestop vinden ze het allerleukst. Als je vraagt ‘waar ben je geweest en wat heb je gezien?’, dan heeft niemand iets gezien, maar ze weten alleen waar ze koffie hebben gedronken.” Al dertien jaar organiseren ze elke week een fietstocht van tientallen kilometers. Het echtpaar is een voorbeeld voor de rest van Bronckhorst volgens wethouder Evert Blaauw: “Fantastisch, ik kan daar echt van genieten. Als je nog steeds zo vitaal bent, dat vind ik mooi om te zien.”

De wethouder ziet dan ook graag soortgelijke initiatieven ontstaan en intact blijven. “We zijn bezig met gebiedsplannen te maken”, laat Blaauw weten. “We kijken waar we verbindingen kunnen maken en wat heeft dat gebied nodig om sportief en leefbaar te zijn.” Om de leefbaarheid in de plattelandsgemeente naar een hoger plan te tillen heeft Bronckhorst 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

Groot en klein
Naast kleinere initiatieven vanuit de inwoners, zijn er ook grotere sportaccommodaties die de hulp van de gemeente kunnen gebruiken en ook al hebben ingeschakeld. “Bijvoorbeeld de voetbalvereniging in Vorden”, schetst Blaauw. “Die moeten een aantal stappen maken om de accommodatie milieuvriendelijk te krijgen, maar ook om verder te laten doorgroeien naar de huidige stand van zaken. Zo hebben het Hessenbad en de Hessenhal (Hoog-Keppel red.) ook aanvragen ingediend.”

De raad beslist
Voor de zomer krijgt de gemeenteraad van Bronckhorst informatie vanuit de verschillende gebieden. De gebieden zijn onderverdeeld in de voormalige gemeenten waaruit Bronckhorst is ontstaan. Aan het einde van dit jaar hoopt wethouder Blaauw dat de raad een besluit kan nemen over de ingediende initiatieven.

Het echtpaar Til blijft zich inzetten voor de leefbaarheid van Zelhem en omstreken, volgens hen is het ook belangrijk om in beweging te blijven. “Daar blijf je scherp door”, is Gerrie van mening. “En dat moet ook, want wij zijn nog niet van plan om in te dutten!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Grote hennepkwekerij gevonden in bedrijfspand Eibergen

In een bedrijfspand in Eibergen is woensdag een hennepkwekerij aangetroffen door de politie. Er zijn...

Lege schappen in supermarkten door vervuild drinkwater

Net als in augustus vorig jaar is het drinkwater in Didam en omgeving vervuild geraakt. Tot overmaat...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Driejarig kindje huilt alleen in huis, politie moet raam openbreken

Een driejarig kindje is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie uit een huis gehaald. ...

Smokkelroute in grensstreek vernieuwd met luisterverhalen

Fietsers kunnen vanaf volgende week zondag een vernieuwde Smokkelroute volgen in het Achterhoekse gr...

Kookadvies drinkwater voor onder andere Didam en Wehl

In een drinkwaterreservoir in Ellecom is een lichte verontreiniging in het water aangetroffen. Viten...