Augustus vorig jaar was er in Didam ook al sprake van een verontreiniging in het drinkwater. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft een verontreiniging met enterococcen, een melkzuurbacterie, aangetroffen. Dit was vorig jaar ook het geval. Vitens geeft aan dat er een lage concentratie van de bacteriën is aangetroffen, maar dat ze geen enkel risico willen nemen met de gezondheid van klanten. Er is daarom een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. Je kunt met het water wel douchen of in bad gaan.
Het waterbedrijf laat weten dat er een zeer kleine kans bestaat dat mensen last krijgen van hun maag of darmen, maar als dit wel gebeurt raden ze aan om contact op te nemen met de huisarts. Vitens gaat het leidingnetwerk doorspoelen en monsters afnemen om te controleren of de bacterien verwijderd zijn en informeren klanten zodra het kookadvies niet meer geldt.
Oorzaak vaak niet aan te wijzen
Jeroen Bruning van Vitens gaf destijds aan dat iedereen deze bacterie heeft, dat het ook in de natuur voorkomt en dat de verontreiniging ook daar vandaan kan komen. Er was toen geen eenduidige reden aangegeven. “Het zou kunnen komen doordat een boomwortel letterlijk door een drinkwaterleiding is gegroeid”, vertelde Bruning. “Wanneer wij zelf werkzaamheden uitvoeren aan een drinkwaterleiding en het dus opengelegd moet worden, dan testen wij voor en na op de mogelijke aanwezigheid van de bacteriën voordat we het weer in bedrijf nemen.”
Het kookadvies vorig jaar heeft zeven dagen geduurd. Toen werd de bacterie die aangetroffen werd in het reservoir niet in de leidingen aangetroffen.