Hoewel de cijfers misschien lijken mee te vallen, moeten we het probleem volgens Menzis niet bagatelliseren. ‘Als er niets gebeurt, loopt dit tekort de komende jaren verder op. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een patiënt zich zo maar kan inschrijven bij iedere huisarts. Veel praktijken zitten vol. Sommige artsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan’, schrijft de zorgverzekeraar op haar website.
Huisartsen zijn druk
Menzis ziet meerdere oorzaken voor het tekort. Zo is het moeilijker geworden om patiënten door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidzorg of een verpleeghuis. Ook hebben huisartsen meer taken gekregen: ‘Het gaat onder meer om taken die eerder medisch specialisten in het ziekenhuis uitvoerden. Denk aan de (chronische) zorg voor mensen met diabetes, longaandoeningen COPD en/of astma of hart- en vaatziekten. Ook is het drukker geworden door de vergrijzing, toename van chronische ziekten en omdat ouderen langer thuis blijven wonen. Daardoor blijven ze ook langer een beroep doen op hun eigen huisarts.’
Samenwerking grensregio
Het huisartsentekort is volgens Menzis vooral zichtbaar in gebieden die iets minder dichtbevolkt zijn, zoals de Achterhoek: ‘Om dit probleem goed aan te pakken, is goede samenwerking nodig op alle niveaus.’ Daar is Kreis Kleve het mee eens. Het Duitse district heeft (ook) geen exacte cijfers over de tekorten aan de Duitse kant, maar ze 'krijgen wel signalen van mensen die bijvoorbeeld van Nederland naar Duitsland zijn verhuisd en in Duitsland geen huisarts kunnen vinden'.
Alle gemeenten een tekort
Volgens het Kreis, dat strekt van de Nederlandse grens bij Venlo tot Zevenaar, is er in bijna alle gemeenten in het gebied sprake van een tekort aan huisartsen. Omdat het probleem aan allebei de kanten van de grens speelt, wordt de samenwerking gezocht. “Samen met de Kassenärtzliche Vereinigung (Duitse ziektekostenverzekeraars, red.) wil Kreis Kleve in samenwerking met de Nederlandse verantwoordelijke instanties onderzoeken of het mogelijk is om nieuwe artsen te trekken", laat woordvoerder De Ruiter van de Euregio Rijn-Waal weten. Welke Nederlandse instanties hieraan meewerken, maakt Kreis Kleve later bekend. Ook is nog onduidelijk hoe de samenwerking er uit gaat zien.
'Burenhulp'
Volgens de woordvoerder vindt er al samenwerking op het gebied van zorg plaats. "Zo verleent Kreis Kleve 'burenhulp' bij medische noodgevallen in bijvoorbeeld de gemeente Montferland." Dit betekent dat bijvoorbeeld een Duitse ambulance eerder ter plaatse is bij een noodgeval in bepaalde Achterhoekse gebieden dan een Nederlandse.