'Pas op voor vossenschurft! Zeer besmettelijk voor honden! Houd uw hond aan de lijn om het niet in gevaar te brengen!', valt er op het gele bordje te lezen. Dat hondeneigenaren hierop moeten letten, vindt Joost van Herten van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde niet gek. “Vossenschurft komt ook in Nederland weleens voor. Je ziet het hier en daar wel, vooral in de grensregio.”
Maar wat houdt de ziekte precies in? Van Herten: "Vossenschurft/scabiës-schurft is een aandoening veroorzaakt door een Sarcoptes mijt (schurftmijt, red.). Dat is een zeer vervelende huidziekte. Het is een kruipend beestje dat zich kan nestelen in de opperhuid van mensen en dieren. Ze planten zich voort. Heb je er één, dan kun je er dus meerdere krijgen."
'Besmettelijk en dodelijk'
In het ergste geval kan je geliefde viervoeter eraan overlijden, zegt de dierendeskundige. “Het is een besmettelijke aandoening. Honden kunnen het oplopen door direct contact, bijvoorbeeld door aan een dode vos te snuffelen. Als een hond vossenschurft oploopt, krijgen ze vaak jeuk en schilferige plekjes op de huid. Als je vermoedt dat je hond dit heeft, raadpleeg dan de dierenarts", zegt Van Herten.
Voorkomen beter dan genezen
Zijn advies is dan ook om naar het advies van het bordje te luisteren. "Probeer het zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus Van Herten. “Vossenschurft is wel te behandelen, maar het zijn vaak lastige behandelingen. De vossen zelf worden niet behandeld, want die leven in het wild. Als zij schurft hebben, kunnen ze daaraan sterven. Sowieso is het niet verstandig als je hond aan andere dode dieren snuffelt. Ze kunnen dan natuurlijk ook andere ziektes oplopen.”
Geen meldingen in de Achterhoek
Dierenkliniek Het Lamprei in 's-Heerenberg en Slingeland Dierenartsen in Ulft laten weten vooralsnog nog geen meldingen te hebben ontvangen van vossenschurft in de Achterhoek. "We zijn het nog niet tegengekomen en we hebben er ook nog geen berichten over ontvangen. Mocht dit wel het geval zijn, dan melden wij dat onderling", laat een woordvoerder van de dierenkliniek in Ulft weten.
Onderzoek naar plaatsing van bordje
Naturschutzzentrum Kreis Kleve laat weten niet op de hoogte te zijn van vossenschurft in Praest. "Tot nu toe is bij ons niet bekend dat vossen met deze ziekte in de regio rondlopen”, meldt een woordvoerder. “We hebben de bordjes gezien maar weten niet wie ze er heeft neergezet. We zijn op zoek naar de mensen die dit hebben gedaan." Ook het district doet onderzoek naar degene die het bordje heeft geplaatst. "Overigens hoeft vossenschurft in Duitsland niet gemeld te worden", aldus een woordvoerder van Kleve.