De overgebleven tientallen bewoners, volgens de gemeente nog negentig, vertrekken vóór zondag vanuit Doetinchem naar een andere opvangplek in het land. Sinds augustus 2022 hadden ongeveer tweehonderd asielzoekers een tijdelijk thuis op de locatie. Aanvankelijk tot het einde van dat jaar, maar deze termijn werd
twee keer verlengd. Incidenten zijn er zeker geweest, er was zelfs
een protestactie van de bewoners, maar over het algemeen zijn de betrokken partijen tevreden. De gemeente Doetinchem heeft het volgens een woordvoerder als ‘positief’ ervaren: “Alle asielzoekers hebben rustig op het terrein kunnen wonen en zijn hartelijk ontvangen door alle medewerkers en ook door heel veel vrijwilligers uit onze gemeente."
Dat beeld wordt onderkend door wijkagent Herbert Kreunen, die het jammer vindt dat de asielzoekers vertrekken. Als politie waren zij bijna directe buren van de opvanglocatie. “Ik had er in het begin vraagtekens bij, maar eigenlijk verliep alles vlekkeloos”, zegt de wijkagent over het contact met beveiligers, de gemeente en het COA. Een woordvoerder van het COA sluit zich hierbij aan: “Wij kijken terug op een uiterst constructieve samenwerking en het COA is blij dat de gemeente Doetinchem deze mogelijkheid heeft geboden. Wij hopen op verdere samenwerking in de toekomst.”
‘Relatieproblemen’
Incidenten waren er zeker. Zo spraken bewoners hun zorgen uit over de noodopvang, zeker in de winter was het erg koud. Ook de asielzoekers zelf hadden conflicten. Zo spreekt de wijkagent over ‘relatieproblemen’ die enige inzet vergden. “Maar dat zijn privéproblemen”, schetst Kreunen. “Ook stonden de jongeren weleens op het station, want er was op de opvang niet veel te doen. Maar dat heeft niet geleid tot grote overlastproblemen. De locatie is ook heel gunstig, buiten de woonwijken op een bedrijventerrein. Ik vind het zelfs dat jammer dat iets dat goed loopt nu eindigt. Zeker omdat er heel veel noodopvang noodzakelijk is.”
Materieel terug naar verhuurder
De opvang sluit voor 1 oktober definitief de deuren. Na een verzoek van het COA kijkt de gemeente wel of er op korte termijn een nieuwe plek voor honderd asielzoekers kan worden gevonden in het werkgebied. “We onderzoeken op welke locatie dit kan”, meldt de woordvoerder. De containers en tenten op de crisisnoodopvang worden de komende dagen afgebroken. “Al het materiaal zoals woonunits, sanitairunits en de grote paviljoentent waren gehuurd en gaan dus terug naar de verhuurders”, laat de gemeentelijke woordvoerder weten.
Hoeveel kost het?
Met de gehuurde materialen, de catering, het verplaatsen van de tijdelijke bewoners en het inhuren van beveiligers zijn er de afgelopen maanden ongetwijfeld flinke kosten gemaakt voor de noodopvang. Zowel het COA als de gemeente kan hier nu geen duidelijkheid over verschaffen. “De totale kosten hebben we nu nog niet in beeld”, meldt een woordvoerder van Doetinchem. “Deze worden uiteindelijk betaald door het Rijk.”
Foto: REGIO8