Volgens Omroep Gelderland is de afgelopen jaren het aantal cliënten van Tactus fors gestegen en daarom heeft de instelling meer ruimte nodig. In het oude pand in Rekken konden dertig cliënten geholpen worden, dat kan nu opgeschroefd worden naar maximaal 55 mensen. Tactus-bestuurder Ruud Rutten, burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland en voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis hebben de locatie officieel geopend. In het nieuwe pand is alle ruimte om cliënten te helpen. Het gebouw is flink onder handen genomen, om het gesloten karakter van de tbs-kliniek te veranderen. Nu is het een open gebouw geworden. Iedereen kan zich vrij bewegen door het gebouw en op het terrein.
Met de verhuizing is de cirkel voor Tactus rond. In 1976, werd het Johannes Wier-huis opgericht, een centrum voor alcoholverslaafden. Dit centrum werd gehuisvest op het terrein van Oldenkotte en viel destijds ook onder de directie van de tbs-kliniek. In de jaren tachtig werd het Johannes Wier-huis een zelfstandige instelling. De kliniek verhuisde naar Enschede en naar het pand aan de Dr. Slotlaan. Later viel deze instelling onder Tactus. Door de opening van Oldenkotte keert Tactus dus terug naar de geboortegrond van de kliniek.
Cliënten hebben geholpen
Cliënten hebben ook geholpen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Het was een onderdeel van hun dagbesteding. Zo hielpen ze bijvoorbeeld met het opruimen van het buitenterrein. Omdat het gebouw jarenlang niet gebruikt is, groeiden op sommige plekken zelfs struiken naar binnen.
Naam blijft behouden
De naam Oldenkotte blijft behouden omdat er volgens de instelling veel geschiedenis aan de naam zit. Er zal op de nieuwe locatie ook een museum worden komen met daarin de geschiedenis van de Rekkense inrichtingen en Tactus.
Foto: Omroep Gelderland