“Ik heb hier een paar jaar geleden in de gemeenteraad van Montferland aandacht voor gevraagd”, vertelt raadslid Freddy van Dijken. “Toen bleek dat de politiek nog niet zo ver was om van de gemeente Montferland een regenbooggemeente te maken. Dat is ook geen doel op zich, maar ik vind het wel heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn.” Van Dijken heeft in de maand juni activiteiten georganiseerd die te maken hadden met de pride, zo is er een voorstelling in 's-Heerenberg geweest en waren er workshops in de Bibliotheek. “Ik vind eigenlijk niet dat ik dit zou moeten doen”, geeft de fractievoorzitter aan. “Ik vind dat dit vanuit een beleidsambtenaar zou moeten komen. Die ook een bericht naar scholen kan sturen met het verzoek om hier aandacht aan te besteden."
In de Achterhoek zijn Oost Gelre, Winterswijk en Berkelland regenbooggemeenten op eigen initiatief. De gemeenten hebben daarvoor zelf een LHBTI-beleid ontwikkeld. “Daarmee leg je vast dat je er bent voor iedereen”, geeft Van Dijken aan. “Het kost verder ook niks. Het betekent dat je bijvoorbeeld op bepaalde vaste momenten de vlag ophangt en dat het in je beleid wordt verwerkt. Dat heb ik deze maand ook geprobeerd en is opgepikt door Welcom, door de bibliotheek en de gemeente Montferland." Van Dijken hoopt dat er meer over gesproken gaat worden. “Daarmee laat je ook zien dat het kan en wordt geaccepteerd.”
'GENDER'ingen
Ook in de gemeente Oude IJsselstreek is in juni aandacht besteed aan de pridemaand. “Wij zijn als gemeente bewust bezig met inclusiviteit”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “We hebben daar een werkgroep voor opgericht en zijn achter de schermen druk bezig onder de naam ‘GENDER’ingen. Wij zouden wel graag een regenbooggemeente willen worden. Er ligt een collegevoorstel op de plank en willen het beleid verankeren in de gemeente."
Foto: REGIO8