"Wij hebben aangegeven dat wij het belangrijk vinden dat we goed met de buurt door één deur kunnen, dat we naar ze luisteren en dat we op zoek gaan naar oplossingen", vertelt projectleider Giny Steggink bij
Omroep Gelderland. "Volgens goed Achterhoeks gebruik ga je hier buurtmaken. Omdat wij hier nieuw in de buurt zijn dachten we: we organiseren een intrekkersmaol met een borreltje en iets te eten." Ongeveer veertig buurtbewoners maakten dankbaar gebruik van de aanbieding. "Ik vind het echt heel mooi dat ze dit doen", aldus Hans Leeflang van de initiatiefgroep De slimste weg.
De Nettelhorsterweg is in de afgelopen vijftig jaar drukker en drukker geworden. Bert Meutstege is geboren en getogen aan deze straat: "Hier kon je vroeger op de straat gaan staan om een foto te maken, dat hoef je nu niet meer te doen." De berm van de weg was vroeger de voortuin van Bert. "We woonden toen nog echt aan de straat. Er stonden overal dikke bomen", blikt hij terug. "Als er een auto langskwam dan keek je op. Dat was bijzonder. Zeker als er een vrachtwagen over de weg reed."
Niet meer terug"Het zoeft maar door", vertelt Bert. Inmiddels woont hij niet meer aan de Nettelhorsterweg, maar in het centrum van Borculo. Of hij ooit terug wil? "Nee, als ik hier nu sta en ik hoor dat geluid... en nee ook niet als de weg straks is aangepast." Voor omwonenden wordt het wonen aan de weg aangenamer. De rijbaan wordt veiliger gemaakt, zo mogen automobilisten niet meer inhalen en komen er passeerhavens voor landbouwvoertuigen. Die aanpassingen gebeuren op meer provinciale wegen.
Bewoners betrokkenBijzonder is wel dat bewoners de aanpak van de Nettelhorsterweg op de agenda hebben gezet en ook bij het proces en de uitvoering betrokken worden. "Zo hebben we bijvoorbeeld meegepraat en meebeslist in de aanbestedingsprocedure", vertelt Leeflang. "Dat is echt uniek in Nederland." Daarnaast wordt de weg een proeftuin voor innovaties. "Wij weten dat hier niet minder verkeer zal gaan rijden, maar eerder meer", zegt Leeflang. "Daarom hebben wij ingezet op meer gezondheid, veiligheid en duurzaamheid."
InnovatieAls je kijkt naar bijvoorbeeld gezondheid dan wordt er iets gedaan aan het verminderen van fijnstof en geluidsoverlast. "Er komt hier bijvoorbeeld een zogenoemde wishwall. Dit is bedacht door de universiteit van Twente. Het is een constructie van beton en staal die geluid afbuigt", legt Leeflang uit. Het is één van de vele voorbeelden waar naar gekeken wordt. "Ik hoop dat hier echt van alles op het gebied van innovatie uitgeprobeerd wordt."
PlanningDe komende maanden worden de ontwerpen gemaakt en kunnen inwoners hun laatste wensen inbrengen. "We moeten bijvoorbeeld nog kiezen welk asfalt we gaan gebruiken", zegt Steggink. "We moeten rekening houden met circulariteit en veiligheid, maar ook met de gezondheid van bewoners." Eind dit jaar moeten de ontwerpen klaar zijn en het idee is dat in maart volgend jaar de schop de grond in gaat.
Foto: Omroep Gelderland