Ulft, Netherlands

Bijzondere geboorte in Eibergen, dierentuin verwelkomt tamandua baby

Foto: REGIO8
Het was even spannend of het kleine diertje de eerste dagen van zijn geboorte zou overleven, maar dierentuin Hof van Eckberge in Eibergen heeft een baby Tamandua mogen verwelkomen. De boommiereneter, die van nature in Zuid-Amerika voorkomt, hoort bij het handjevol Tamandua's die in Europese dierentuinen worden geboren.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 6 september 2024 17:42 | Aangepast op 6 september 2024 17:42
"Dat is eigenlijk heel bijzonder, jaarlijks worden er slechts vijf tot tien in heel Europa geboren”, zegt bioloog Tim Reimes. “Er zijn er in totaal maar een stuk of zestig in Europa." Van dat kleine aantal Tamandua's die worden geboren overleeft zo'n zeventig procent het voorbij de kritieke fase. De reden dat deze dieren zo moeilijk te houden zijn is het specifieke voedsel wat zij nodig hebben.

"Het is heel moeilijk om na te bootsen, je kan niet een miljoen mieren kweken die ze eten. Er is nu een oplossing gevonden zodat het tegenwoordig wat beter gaat", zegt Reimes. "Dat is een speciaal dieet ontwikkeld door de dierentuin in Dortmund. Dat dieet bestaat uit gemalen insecten en er zit ook voor een deel yoghurt in. Dat is goed voor de eiwitten."

Onbekend
In Nederland is het diertje nog niet zo bekend. "Het zijn eigenlijk hele bizarre beesten. De meeste mensen hebben wel eens van een miereneters gehoord, maar boommiereneters nog nooit", aldus Reimes. "Deze zijn een stuk kleiner, ongeveer een meter lang. Ook kunnen deze heel goed klimmen, ze gaan voor bijennesten en insecten in de boom. Ze zijn erg behendig."

Bedreigd
In de dierentuin is een nieuwe ‘amazonegebied’ gemaakt waar het tamanduaverblijf zit. In dit gebied staat het verhaal achter duurzame koffieteelt centraal. Koffieteelt bedreigt namelijk veel diersoorten, waaronder de tamandua. "Ze zijn afnemend in het wild. De tamandua heeft vooral veel last van koffieplantages, ze klimmen ook graag over elektriciteitsdraden. Hier in Nederland zijn ze goed geïsoleerd, maar in het wild niet altijd. Soms wordt er één geëlektrocuteerd", zegt de bioloog. "Ze worden ook vaak aangereden, omdat door wegen hun leefgebied versplinterd is."

Verbouwing
Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan het tamandua verblijf, maar bezoekers kunnen het diertje in de toekomst wel bewonderen. "Wij doen ons best om dat voor het einde van het jaar te laten zijn. Wij hebben nog geen concrete datum, wij doen alles intern. Het ontwerp, het bouwen, we zijn dus erg afhankelijk van een hoop zaken. We hopen zo snel mogelijk."

Meest gelezen

Lees ook

Auto slaat over de kop bij eenzijdig ongeval in Eibergen.

De politie en ambulance zijn zondagavond uitgerukt naar een eenzijdig ongeval aan de Winterswijksewe...

‘Water bij de wijn’ in Berkelland met stoppersvergoeding voor ophalen oud papier

De verenigingen en scholen in Berkelland stoppen met ingang van 2026 met het ophalen van oud papier....

Geld wandelaars voor drie goede doelen in Eibergen

De Nightwalk Eibergen heeft afgelopen vrijdagavond een bedrag opgeleverd van 21.525 euro, bestemd vo...

Eigenaar van camping in Eibergen overvallen, buurtonderzoek van start

Op een camping in het buitengebied van Eibergen heeft dinsdagavond een overval plaatsgevonden in een...

Vrachtwagen kantelt en komt in sloot terecht bij Eibergen

Een vrachtwagenchauffeur is maandag met zijn voertuig gekanteld en in een sloot terechtgekomen in he...

Berkelwandelaars willen uit Achterhoekse rivier kunnen drinken

Sinds zondag 26 mei lopen verschillende Duitsers en Nederlanders dagelijks een tocht langs rivier de...