“De inwoners hebben duidelijk aangegeven dat ze de Nevelhorst vooral zien als een plek voor de gemeenschap”, stelt wethouder Nijland. De enquête over de toekomst van de plas is door 760 inwoners ingevuld. Een opvallend punt uit de enquête was de vraag over zwemmen: 22% van de respondenten gaf aan dat zij graag willen zwemmen in de plas, ondanks de beperkingen die zwemmen op eigen risico met zich meebrengt. Jongeren noemden dit regelmatig als een van de belangrijkste redenen waarom zij het gebied zouden bezoeken.
Hoewel zwemmen in de Nevelhorst technisch gezien nog steeds mogelijk is, is het geen officiële zwemlocatie. Dit betekent dat de waterkwaliteit niet regelmatig gecontroleerd wordt en er geen voorzieningen zoals strandwachten of kleedruimtes aanwezig zijn. Wethouder Gerard Nijland verduidelijkt: “Je kunt in principe nog steeds zwemmen in de Nevelhorst, maar als het een officiële zwemlocatie wordt, hangen daar ook weer extra eisen en controles aan.”
Voor lokale gemeenschap
De recent gepresenteerde visie benadrukt dat de Nevelhorst vooral gericht blijft op de inwoners van omliggende kernen. “De Nevelhorst is echt bedoeld voor de mensen uit Didam, Loil en Oud-Dijk. Dat is de doelgroep waar we naar kijken in onze visie”, aldus Nijland. De beperkte schaal van het gebied sluit grootschalig toerisme uit, wat aansluit bij de wens om rust en natuurbehoud te garanderen. Naast zwemmen bevat de visie plannen voor andere activiteiten, zoals wandelen, kanoën en kleinschalige sportevenementen.
Er is in de de ook oog voor de natuur. zo wil de gemeente inzetten op het verbeteren van de biodiversiteit en het mogelijk maken van stille zones voor rustzoekers en (water)vogels. Ook toegankelijkheid is een belangrijk aandachtspunt. De gemeente onderzoekt mogelijkheden om de Nevelhorst beter bereikbaar te maken, bijvoorbeeld door wandelroutes te verbinden met omliggende wijken en voorzieningen te verbeteren voor ouderen en minder validen.
Een toekomst zonder Leisurelands?
Een belangrijk twistpunt in de discussie is de rol van Leisurelands, de huidige eigenaar van de plas. In 2013 nam deze organisatie het beheer over, maar sindsdien is de relatie met de gemeente en inwoners niet altijd soepel verlopen. Mogelijk komt er dan ook een einde aan die samenwerking. Nijland: “We hebben als college nog geen standpunt ingenomen en de raad besluit uiteindelijk, maar als portefeuillehouder vind ik een toekomst zonder Leisurelands de meest gangbare weg.”
Kees Rutten, de directeur van Leisurelands juicht de plannen toe: "Het is fijn dat bewoners zich hebben uitgesproken en dat de uitkomsten goed aansluiten bij de beelden die Leisurelands zelf heeft voor het gebied. Wij hopen dan ook dat de gemeenteraad achter dit plan gaat staan." Hij zet wel zijn vraagtekens bij de uitspraak van Nijland: "Naast dat Leisurelands beheerder is van het gebied zijn we ook eigenaar. Een ontwikkeling zonder ons lijkt dan ook moeilijk voor te stellen. Hier is ook nog niet over gesproken met de gemeente.
Wij staan van harte open om met de gemeente in gesprek te gaan over de visie en de uitvoering daarvan en wachten de behandeling in de raad met aandacht af."
Hoe verder?
De uiteindelijke beslissingen over de toekomst van de Nevelhorst liggen bij de gemeenteraad. Verschillende raadsleden gaven eerder al aan weer te willen zwemmen in de Nevelhorst. "Toen ik een jaar of zes, zeven oud was, gingen we elke zomer zwemmen in de Nevelhorst. Nu hebben mijn kinderen die leeftijd en kunnen we dat niet meer doen. Dat is ontzettend jammer", zei Chiel Polman, raadslid voor het CDA eerder. Volgens Toon Schepers van Lokaal Belang Montferland is dat deels aan de huidige eigenaar te wijten: “Leisurelands heeft het verwaarloosd, het is nu gewoon verpauperd.”