“Wij vinden het mooi dat het steeds blijft groeien, hoe sneu het ook is, ” zegt organisator Robby Welling. “Het is helemaal niet de bedoeling dat wij dit doen, maar het is mooi dat wij door de vele donaties het groter kunnen maken.”Al snel nadat de minima in Montferland zich op konden geven stroomden de aanvragen binnen. “Je ziet wel dat er behoefte aan is, we zien dat het heel erg nodig is”, aldus Welling.
Onder andere Brinks Pannenkoeken uit Zeddam en De Dèèl in Loerbeek zorgen ervoor dat de minima in Montferland kunnen dineren tijdens Kerstmis. Voor de restaurants is het een flinke klus rondom de feestdagen, maar ze zien het grote belang van het initiatief. “We doen het graag, het is wel heel veel werk. We moeten het eten portioneren voor zo’n driehonderd mensen in Montferland”, zegt Marcel Beekman, eigenaar van De Dèèl. “Maar we gaan ervoor. Met kerst zitten veel mensen gezellig met een drankje of hapje, maar niet iedereen kan dat betalen. Voor ons is dit prima te doen, een lekkere maaltijd maken voor mensen die het niet zo breed hebben.”
Dankbaar
Meer dan tachtig mensen brengen voor kerstavond de diners naar de mensen. In de afgelopen jaren merken de initiatiefnemers dat de dank zeer groot is. “Mensen zijn heel erg dankbaar, soms geven ze een knuffel of een doosje chocolade”, zegt Welling. “Daaraan zie je echt de warmte die het uitdraagt. Dat krijgen we ook terug van de bezorgers, ze vinden het zo mooi om te doen.”
Allergrootste
De vraag voor Het Grootste Kerstdiner groeit en niet alleen in de huidige drie gemeentes. Hierom hoopt Welling straks nog veel meer minima te kunnen bedienen. Samen met de deelnemende restaurants gelooft hij dat het ook mogelijk is. “Uiteindelijk willen we het aller- allergrootste kerstdiner worden, en dat te beginnen bij de Achterhoek”, aldus Welling. Toch hoopt hij ook dat Het Grootste Kerstdiner in de toekomst niet nodig zal zijn.