90% van de koeien die op dit moment in de wei lopen zijn Holstein koeien. Deze worden voornamelijk gebruikt voor melkproductie. De Fleckvieh is volgens veehandelaar Kuenen meer een all-round koe die ook voor vlees gebruikt kan worden, iets wat essentieel is voor een duurzame toekomst in de sector. “Dit zijn dieren die 10.000 liter melk per jaar kunnen geven. De nakomelingen, de kalfjes, zijn typisch genoeg om vlees aan te kunnen zetten”, zegt Kuenen. Beunk ziet de alleskunner-koe als de toekomst. “Ik kan het niet uitdrukken in CO2, want dat wordt gebaseerd op melk en deze produceert ook vlees. De koe is super efficiënt en dat is duurzaam”, aldus Beunk. “Dus op een natuurlijke manier duurzaam zijn, dat is de kunst.”
“Het heeft best wat moeite gekost, jarenlang tegen de stroom inzwemmen maar we hebben het voor elkaar”, laat Stef Beunk van Bayern Genetik weten. “Vandaag laten wij na twintig jaar zien wat de fokkerij ons opgeleverd heeft.” Veehandelaar Derk-jan Kuenen ziet dat het harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen: “De mannen van Bayern Genetik verkochten het eerste jaar zo’n honderd rietjes sperma, dat is nu zo’n tweehonderdduizend rietjes sperma. Dat is dus wat er in twintig jaar is gebeurd.”
Niet makkelijk
Ondanks dat het zware werk inmiddels allang de vruchten heeft afgeworpen, was het niet altijd makkelijk voor de Achterhoekers. “In het begin word je niet volledig toerekeningsvatbaar verklaard, mensen vonden het gek en nieuw, niemand kende het”, zegt Beunk. “Wij propageren dat deze koeien beter zijn, dat kostte best wel wat overtuigingskracht.” Ook Kuenen had het niet altijd makkelijk. “Maar wij hebben elkaar doorheen getrokken, op momenten dat het niet zo gunstig leek. Daar ben ik best wel trots op.”
Bij het feest is er ook een verloting. En de winnaars die gaan wel met een heel bijzonder object naar huis. “Wij hebben Fleckvieh-sperma in de loting, wij leveren het later want het zit in vloeibare stikstof. Ze hoeven het dus niet onder de pet te doen!”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal