Ulft, Netherlands

De Graafschap onthaalt helden van 1973 op De Vijverberg

Vijftig jaar geleden promoveerde De Graafschap onder leiding van de nu 89-jarige trainer Piet de Visser voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Eredivisie. Rond het gewonnen thuisduel met FC Eindhoven haalde de erfgoedcommissie de mannen van toen naar De Vijverberg toe voor een bijzondere reünie.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 30 oktober 2023 14:01 | Aangepast op 30 oktober 2023 14:01
“Ik ben hartstikke trots en blij dat ik hier weer ben”, aldus de glunderende De Visser, die zichtbaar genoot van het weerzien met zijn mannen van toen. Onder meer Andre van der Ley, Wimke Meijers en Coen Poulus kregen een warme ontvangst rond de 2-1 overwinning op FC Eindhoven. “Het is zo fantastisch dat je de jongens na zoveel jaren weer terugziet”, vervolgt de succestrainer, die later onder meer meesterscout werd bij de Engelse topclub Chelsea. De inmiddels 75-jarige Wimke Meijers sluit zich daar volledig bij aan: “Dit is met geen geld te betalen.”

De groep kreeg een rondleiding langs de muurschildering en was zelfs te gast in het clubhonk van de Brigata Tifosi, de fanatieke supporters die dezelfde avond hun jubileum vierden. “Dat is nieuw voor mij, maar het is geweldig hoe dat eruit ziet”, vindt Meijers. “Ook die spandoeken... Het publiek hier is geweldig. Dat is het nou nog als je hier komt. Veel oude mensen die mij hebben zien spelen zijn er niet meer, maar ik vond het geweldig om hier te spelen.”

Nacompetitie in Zwolle
De Graafschap was vijftig jaar geleden, aan het eind van het seizoen 1972-1973, de allereerste club die via de nacompetitie promoveerde naar het hoogste niveau van Nederland. In Zwolle werd met 2-4 gewonnen van PEC. Al op de terugweg naar de Achterhoek barstte er een waar volksfeest los. Over de promotie en het daaropvolgende seizoen is door ESPN-voorloper Fox Sports een documentaire gemaakt: ‘Superboeren van het eerste uur’. Onder meer de legendarische 5-7 verliespartij tegen Feyenoord komt daarin voorbij.

Diner zonder sterspeler Hiddink
In het stadion zelf werd vrijdagavond samen gedineerd, waar de verhalen van vroeger naar boven kwamen. Sterspeler van toen Guus Hiddink was door ziekte afwezig, maar zelfs de 92-jarige verzorger van destijds was er bij. “We hebben ook nog even een tel stilgestaan bij de overleden jongens”, zegt De Visser, doelend op voetballers als Henk ‘Kappertje’ Overgoor en Gerrit Mintjes. “Die hebben het geluk niet mogen hebben, maar misschien zien ze ons hier lopen”, vult Meijers aan. “Ik geloof daar zelf niet zo in… Maar, ze horen er ook bij.”

‘Bij promotie hoop ik erbij te zijn’
Zichtbaar aangedaan keek De Visser na het diner over het veld van De Vijverberg heen: “Ik geniet als een kleine jongen. Voetbal is mijn leven. Ik ben nog een beetje in dienst bij Chelsea in Londen, maar ik ben net zo blij als ik hier bij De Graafschap ben. Het is een club van mijn hart.” Ondanks alle fysieke problemen die de geboren Zeeuw heeft, zo is zijn slokdarm verwijderd, heeft hij nog een wens voor de toekomst: “In Zeeland zeggen we: ‘luctor et emergo’, ik worstel en kom boven. Als De Graafschap nog een keer promoveert, wil ik erbij zijn.”

Foto's: Oldies DTC

Lees meer over:

De Graafschap|Voetbal|Doetinchem|

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

De Graafschap weer met beide benen op de grond

Waar sommige mensen bij De Graafschap in de afgelopen weken al vol ambitie durfden te praten over ee...

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Normaal is vaatchirurg Dick Scharn te vinden in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, maar zondag...

Koploper De Graafschap ongewijzigd tegen Helmond Sport

De Graafschap begint vrijdagavond ongewijzigd aan de wedstrijd tegen Helmond Sport. Op de eigen Vijv...

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Nu De Graafschap na jaren weer bovenaan staat is de sfeer opperbest binnen en rondom de club. Na een...

Geen kaart meer te krijgen voor Gelderse clash tussen De Graafschap en Vitesse

Stadion De Vijverberg is tijdens de wedstrijd De Graafschap-Vitesse afgeladen vol. De Doetinchemmers...

De Graafschap trekt 23-jarige Finse verdediger Seth Saarinen aan

De Graafschap heeft de Finse verdediger Seth Saarinen van de Finse club KuPS transfervrij aangetrokk...