De klachten kwamen naar boven
tijdens een raadsvergadering in april. Voormalig VVD-raadslid Kevin Hauser sprak zijn zorgen uit over de integriteit van burgemeester Van Oostrum en het 'ambtelijke uitvoeringsprotocol integriteit'. Hij gaf zijn klachten in de openbare vergadering geen handen en voeten, maar uit het onderzoeksrapport komt nu het nodige naar voren. Ten eerste zou de burgemeester niet pro-actief genoeg reageren op e-mailberichten, aldus Hauser. Verder zouden door een ambtenaar zaken zijn gedeeld met een 'externe' persoon. Ook zette de melder vraagtekens bij een vergunningsverlening. Zaken die Hauser samenvatte als een twijfel aan de integriteit van Van Oostrum.
Naast de burgemeester, zijn ook de gemeentesecretaris, de klachtencoördinator en de betrokken ambtenaar gehoord over de kwestie, evenals de melder zelf. Volgens de rapportage van Capra Advocaten is er sprake van 'ongelukkige uitlatingen' van de medewerker. Tegelijkertijd zien de onderzoekers geen verplichting voor de burgemeester of andere gemeentelijke werknemers om zich meer in te zetten dan ze hebben gedaan. Dat het vertrouwen van de melder is beschadigd heeft volgens de onderzoekers meer te maken met de verwachtingen die hij zelf had.
'Kwestie afgesloten'
Voor de overige collegeleden van Berkelland is de kous daarmee af. "De beantwoording van de onderzoeksvragen en de conclusies geven voor het college een zodanig beeld van de relevante feiten en omstandigheden dat duidelijk is dat onze burgemeester, gemeentesecretaris en medewerker integer hebben gehandeld", aldus wethouder Gerjan Teselink, ook opdrachtgever van het onderzoek. "Wij beschouwen hiermee deze kwestie als afgesloten."
Foto: REGIO8