Ulft, Netherlands

Berkelland wil af van taboe op schulden

Inwoners uit Berkelland melden zich niet massaal bij de gemeente voor hulp bij schulden. De gemeente wil mensen die in de schulden zitten helpen en daarom is de campagne 'Je schuld delen kost niks' gestart.
Jasper Hazelaar | 18 maart 2022 11:43 | Aangepast op 18 maart 2022 11:43
"De campagne begon in januari en heeft wel veel mensen bereikt", aldus een woordvoerder bij Omroep Gelderland. "Maar mensen melden zich doorgaans niet zo makkelijk. We hebben vooral gemerkt dat tijdens de lancering van de campagne veel aandacht voor het onderwerp was van zowel inwoners als medewerkers." De campagne is bedoeld om de schuldenproblematiek uit de taboesfeer te halen. Op een website vertellen ervaringsdeskundigen anoniem hun verhaal. Zoals deze vrouw: "Ik ben een vrouw die 36 jaar onafgebroken heeft gewerkt. Dat is ook wat ik graag doe; werken. Maar als je medische problemen hebt, kan dat vroeg of laat voor meer problemen zorgen. En voordat ik het wist overkwam het me. Ineens werd ik ontslagen."

Ze vervolgt: "Mijn rekeningen leken hoger te worden, maar dat was het niet. Mijn bankrekening liep leeg. Op een gegeven moment kijk je naar je vaste lasten, en besef je dat je ook nog boodschappen moet doen. En toen drong het tot me door: zo ga ik het niet redden. Dan kan ik straks niet meer eten. Dus besloot ik een aantal rekeningen uit te stellen, tot de volgende maand. En daar deed ik dan nog eens veertien dagen bovenop. Maar op een gegeven moment was ik het overzicht kwijt. Ik dacht “dit gaat me niet meer lukken alleen.” Het komt zelfs zover dat er slechts tien euro in de maand overbleef: "Daar kan toch niemand van leven? Dan verhonger je. En dan sta je zomaar op het punt om op te geven."

Hulp gezocht
Uiteindelijk heeft ze hulp gezocht bij het Voormekaar team van de gemeente Berkelland. "Niemand oordeelde over mij. Doordat ze mij advies gaven en naar me luisterden, merkte ik dat ze zich echt voor me inzetten. Daarnaast deden ze hun best om er druk achter te zetten. Zodat ik zo snel mogelijk uit de schulden kwam. Ik kan nu eindelijk weer iets makkelijker en normaler leven. Ik maak me minder zorgen."

'Niet schuldig'
Berkelland is de campagne vorige maand gestart. Iedereen kan in de schulden terechtkomen en de gemeente wil dat inwoners weten dat een schuld niet iets is om je voor te schamen. Het niet zoeken van hulp betekent namelijk niet dat de schuld verdwijnt. "Mensen met schulden zijn niet schuldig. Er heerst een taboe op schulden", zegt wethouder Gerjan Teselink. "Wacht niet te lang met het zoeken van hulp."

Drie maanden
De campagne loopt drie maanden en de gemeente hoopt dat zoveel mogelijk mensen die in de schulden zitten, hulp zoeken. "Medewerkers van Voormekaar staan voor je klaar", vervolgt Teselink. "Ze luisteren, helpen je op weg en kunnen je doorverwijzen naar schuldhulpverlenende instanties. Een telefoontje is zo gedaan en je belt nooit voor niks. Hulp is er voor iedereen. ", aldus wethouder Gerjan Teselink.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

schuld|

Lees ook

Schulden De Graafschap blijken hoger dan gedacht

De schuld die bij De Graafschap in juni naar boven kwam, blijkt nog hoger te zijn dan gedacht. Over ...