“Er waren zoveel goede initiatieven genomineerd. Het is echt geweldig dat we gewonnen hebben. Vaak zien we niet meer wat we precies doen. Als je het juryrapport leest word je er weer even aan herinnerd dat het echt bijzonder is wat we doen. Het is een hele fijne waardering”, zegt Keuper terwijl op de achtergrond het geloei van de jonge stieren klinkt. “Ja die hebben honger, mooi toch?” Haar man Tom komt net langs op zijn quad om de jonge dieren te voeren.
Tom en Gerdien zijn al de vijfde generatie Keuper die boert op het erf in Megchelen. In 2019 besloten ze de boel om te gooien naar biologisch. Stapsgewijs gingen ze steeds bedachtzamer boeren om zo een biologische boerderij te worden. “Eigenlijk hoefden we niet zoveel te veranderen. Het was volgens bekenden dan ook niet de vraag óf, maar wanneer we echt volledig biologisch zouden worden”, aldus Keuper. Zo is het aantal koeien verminderd en boert de familie mee met de seizoenen.
Eigen winkel
Alles wat groeit, bloeit en leeft rond de monumentale boerderij wordt gebruikt en verkocht in de eigen winkel om de omgeving bij de boerderij te betrekken. “Van onze melk wordt ijs en kaas gemaakt, ook verkopen we het fruit en de jam uit de boomgaard. We hebben een melktap voor rauwe melk die 24 uur per dag open is. Daarnaast hebben we eigen honing en slachten we af en toe een koe. Daar gebruiken we ook alles van, tot de botten aan toe”, zegt Keuper.
Verder uitbreiden
Er zijn plannen om mensen nog meer te verwelkomen op het erf. Wel alles stapsgewijs. Het rustig tempo waarop veranderingen worden aangebracht werd dan ook geroemd door de jury van de Waarde-Ring. "We hebben afgelopen jaar al drie kilometer aan voederhaag gepland voor de dieren en omdat we het landschappelijk mooi vinden. Daarnaast leggen we een wandelpad aan om het erf heen. Op den duur plaatsen ook nog twee recreatiewoningen op het erf waar mensen kunnen overnachten en genieten van de mooie plek", zegt Keuper.
Nooit geproefd
De producten van eigen erf vinden gretig aftrek in de boerderijwinkel. Smaakt die biologische melk en kaas nu echt zo anders dan? Boerin Keuper durft het niet te zeggen.: “Ik verkoop de melk en kaas wel, maar ik ben allergisch voor koemelk dus ik heb mijn eigen producten nog nooit geproefd.”