De nieuwe raad staat de komende jaren voor flinke uitdagingen, onder andere rondom de stikstofproblematiek. In het coalitieakkoord staat dat de gemeente de boeren wil ondersteunen, door ruimte voor ontwikkeling te bieden als het gaat om duurzame landbouw. Daarnaast wil het nieuwe college geen toestemming geven voor nieuwe zonneparken en mogen windmolens alleen worden geplaatst wanneer er duidelijke normen worden gehanteerd. Zo mogen de turbines niet te dicht bij de huizen van inwoners staan.
Op het gebied van woningbouw blijft de nieuwe raad lobbyen bij andere overheden voor nieuwbouw. Daarnaast is het de bedoeling dat de huidige woningen worden verduurzaamd, om energiearmoede tegen te gaan. De raad merkt dat er gezinnen zijn die door de hoge energierekeningen, moeite hebben om rond te komen. Aan de hand van voorlichtingen hoopt de gemeente daarin vragen weg te nemen en problemen te verlichten.
Wisseling van de wacht
Als belangrijkste ambitie willen de partijen het vertrouwen terugwinnen van de Berkellandse inwoner. “De tijd van onrust is voorbij, we kijken vooruit”, gaf hoofdonderhandelaar en CDA-voorman Theo Helmers aan. Daarnaast zijn ook de wethouders voorgedragen. Arjen van Gijssel (CDA), Betsy Wormgoor (PvdA), Gerjan Teselink (VVD) en Hans van der Noordt (D66) gaan de komende vier jaar aan de slag als wethouder. Laatstgenoemde volgt Han Boer op bij D66. Hij gaf vorige week aan na acht jaar te stoppen als wethouder in de gemeente
Dinsdagavond 21 juni debatteert de gemeenteraad over het coalitieakkoord. Daarnaast worden de nieuwe wethouders benoemd en worden de nieuwe raad- en commissieleden toegelaten en benoemd.
Foto: Gemeente Berkelland