"Een tent, een band op het podium, een melkbus aan de deur en dat is het", aldus Hans Nusselder, een van de grondleggers en voormalig organisator van Pontificaal. "Gezelligheid, ons kent ons en gewoon schik maken", vult de huidige organisator Victor Ebbers aan. In 1992 organiseerden Nusselder en zijn vrienden de eerste editie in een aardappelschuur, een paar honderd meter verwijderd van het huidige feestterrein. "Dat was in de tijd dat er heel veel tent- en schuurfeesten waren en daar meenden wij ook altijd bij te moeten zijn", geeft Nusselder aan. "Toen dachten we dat we zelf ook maar eens wat moesten doen. Met wat vrienden bij elkaar zijn we begonnen en dat is uitgebloeid tot dit."
Dertig jaar later is de identiteit van het feest nog hetzelfde, alleen met een uitnodiging en een gul vrij gift kom je binnen. Daarna zijn de drankjes allemaal gratis voor de bezoekers, die vaak uit de directe omgeving komen. "We proberen de mensen te sturen om minimaal dertig euro te geven, meer mag uiteraard altijd", aldus Ebbers. "We hoeven er niks aan over te houden, een keertje samen uit eten is prima. Maar we moeten wel uit de kosten kunnen komen. Het moet niet zo zijn dat we persoonlijk nog een paar honderd euro er achteraan moeten doen."
'Potige loonwerker aan de deur'
Waar de vriendengroep van Nusselder in de jaren negentig bijna elk weekend een vrijegiftfeest bezocht in de directe omgeving, zijn er in het hele jaar 2023 nog maar zeven soortgelijke evenementen in de gemeente Bronckhorst. De laatste jaren wordt er meer gevraagd van de organisaties, zo moet er een veiligheidsplan en verkeersplan ingeleverd worden bij de gemeente. "Het eerste jaar hadden wij helemaal geen beveiliging, maar hadden we een potige loonwerker aan de deur staan", herinnert Nusselder zich.
Aanscherping regelgeving
Na de cafébrand in Volendam in 2001 werden de regels aangescherpt en dat merkte Nusselder ook: "Later moest er beveiliging komen en vergunningen via de gemeente. Aan de ene kant denk je, is dat nou wel allemaal nodig? Maar aan de andere kant, als er een keer wat is, kun je wel zeggen dat ze het op moeten lossen. Dus het heeft ook wel zijn voordelen."
Aanmelden
De huidige organisator moet naast vergunning bij de gemeente ook het feest bij de provincie aanmelden aangezien het aan de provinciale weg ligt, de N314. "Die moeten ook borden neerzetten en vergunningen afgeven", zegt Ebbers. "Er zit wel een beetje tijd in, maar we weten het van te voren, dus op tijd mee beginnen en dan komt het wel goed."
Jeugd heeft de toekomst
Om de traditie ook de komende jaren in stand te houden heeft de organisatie de minimale leeftijd op zestien jaar liggen om zo de jeugd te binden aan het feest. "We merken ook dat er elk jaar zich jonge jongens zich aanmelden om te helpen opbouwen", vertelt Ebbers. "Hopelijk blijft Hummelo het feestje houden."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.
Foto: REGIO8