"Toen ik 12 was, heb ik presentaties gegeven op basisscholen over zwerfafval en wat de gevolgen daarvan zijn. Mensen van het waterschap zagen mij toen in de krant staan en hebben me gevraagd of ik het leuk zou vinden om bestuurder te worden”, aldus Fien tegen Omroep Gelderland. Nadat ze op internet leest waar het waterschap voor staat, kan ze geen nee zeggen: "Ik dacht: superleuk! Zo kan ik allemaal nieuwe dingen leren en dat wil ik wel.” Ze is nu twee jaar jeugdbestuurder en inmiddels weet ze precies wat het waterschap doet. Als een volleerd bestuurder dreunt ze de taken van een waterschap op: “Nou, het waterschap heeft eigenlijk drie basistaken: schoon, veilig en voldoende water. Dan hebben we het over dijken, rioolwaterzuiveringen, stuwen, gemalen en meer van dat soort dingen. Dus eigenlijk zorgt het waterschap ervoor dat wij geen natte voeten krijgen in tijden van extreme regenbuien. En als het heel droog is, zorgt het waterschap er ook voor dat we water vasthouden.”
Nu ze weet wat er precies bij het waterschap gebeurt, is het tijd voor een volgende stap: Fien is vanaf dinsdag de jeugddijkgraaf van Nederland. “Nu ben ik de baas van alle jeugdbestuurders van Nederland.” De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Dit zijn jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden van het Jeugdwaterschap vertegenwoordigen de 21 Nederlandse waterschappen. Als nieuwe jeugddijkgraaf heeft ze ook een aantal doelen. Fien wil het komende jaar een speciaal lespakket ontwikkelen en scholen langsgaan om de jeugd het belang van het waterschap te laten inzien. “De jongeren zijn de toekomst. Van jongs af aan moeten ze weten wat het waterschap doet en hoe belangrijk dat is. We moeten dat op een leuke en speelse manier doen, zodat het blijft hangen en kinderen het verhaal ook weer vertellen aan hun ouders en opa’s en oma’s.”
'Jongeren moeten een stem krijgen'
Al merkt ze nu al dat dat een hele kluif gaat worden: “Als mijn klasgenoten vragen wat het waterschap is, dan leg ik dat uit. Bij een aantal mensen merk je dat ze het inderdaad supertof vinden en van alles over het waterschap willen weten”, legt Fien uit. “Maar”, voegt ze daaraan toe, “anderen interesseert het weer helemaal niets.” Fien heeft ook nog een ander doel. Inmiddels loopt ze al een paar jaartjes mee binnen de muren van het waterschap en ziet ze de mensen die bij het waterschap werken ook. “Het zijn best wel veel oude mensen die het nu voor het zeggen hebben”, zegt ze op een voorzichtige toon. “Terwijl de jongeren de toekomst hebben. Ik vind dat de jongeren ook nu al moeten meepraten.”
Out of the box
En daar ziet ze ook een taak voor zichzelf weggelegd. “Ik vind dat wij al jeugdbestuur vaker moeten meepraten over onderwerpen. Ze moeten ons vaker iets vragen, want wij denken anders en zoeken naar andere oplossingen. Wij denken out of the box en dat kan helpen”, zo legt ze uit. Of de huidige bestuurders dat dan niet doen? “Ik vind dat de ‘oudere mensen’ die nu bij het waterschap zitten, dat te weinig doen. Het blijft toch allemaal wel een beetje standaard en het gaat niet heel erg van het pad af.” Ze begrijpt dat het allemaal complexe vraagstukken zijn en dat iedere keuze weer gevolgen heeft. “Maar misschien moeten ze soms een klein risicootje nemen.”
Met al deze uitdagingen en doelstellingen verwacht je bijna dat de toekomst van Fien bij het waterschap ligt. “Nou het liefste ga ik de muziek in, maar ik denk niet dat ik het waterschap los kan laten.”
Foto: Waterschap Rijn en IJssel