"We vermoeden dat de stijging te maken heeft met de vergrijzing in onze regio en dat mensen langer thuis blijven wonen", aldus Inge de Wit, bestuurder van het SKB. "Een ongeluk zit in een klein hoekje." Naast ongelukken komen patiënten ook binnen voor andere klachten, zoals een blindedarmontsteking of gebroken vinger. Ondanks de volgens hun opvallende groei in het aantal patiënten, ziet het SKB geen toename van bepaalde patiëntgroepen of klachten. Wel telde de SEH de afgelopen jaren volgens De Wit veel COVID-patiënten: "En nu zitten we midden in het griepseizoen, waardoor we meer patiënten ontvangen." Of het aantal patiënten in 2023 verder toe zal nemen kan het SKB nog niet zeggen.
"Niemand vindt het fijn om op de SEH terecht te komen. Toch zijn er dit jaar aanzienlijk meer mensen naar onze SEH verwezen", vertelt De Wit. "Dit laat zien hoe belangrijk het is dat wanneer patiënten ons nodig hebben, de acute zorg in de Achterhoek dichtbij is." Om die reden is het SKB blij met de motie over het behoud van de SEH bij streekziekenhuizen die door de Tweede Kamer is aangenomen.
Voorkomen is beter dan genezen
Preventie speelt volgens De Wit een belangrijke rol: "Door nog beter samen te werken met onze ketenpartners kunnen we in sommige situaties voorkomen dat iemand met spoed zorg nodig heeft." De Wit hoopt in de toekomst een spoedplein te realiseren. "Een combinatie van ziekenhuiszorg en andere zorg", legt de bestuurder uit. "Zo kunnen we patiënten in onze regio zo snel mogelijk de juiste spoedzorg op de juiste plek bieden." In 2023 hoopt SKB een manier te vinden om zo'n spoedplein te realiseren.
Foto: SKB Winterswijk