Het initiatief is bedacht door eigenaar Bert van Zijtveld. Hij wil met zijn Academy een oplossing bieden voor het personeelstekort in de branche. “Veertien- of vijftienjarigen mogen op deze leeftijd nog niet veel doen in de horeca, maar wij hebben juist gekeken naar wat ze wel mogen doen. Daar is een rijtje aan werkzaamheden uitgekomen, waarmee we nu een viertal gemotiveerde tieners hebben gevonden die hier bijna dagelijks voorbereidende klusjes doen rondom het bedrijf. En ze vinden het nog hartstikke leuk ook!”
Dagelijks aan de slag
En dus lopen Danique en Isabelle in hun vakantie zorgvuldig de tafels schoon te maken, het beslag te mixen, en zetten ze de stroop en poedersuiker op tafel. “Wij mogen ongeveer drie uur per dag werken. Dat is niet heel lang, maar dat doen we wel vijf dagen per week. Dus we maken al met al nog aardig wel wat uurtjes.”
Toen ze de Heikamp Academy voorbij zag komen, twijfelde ze geen moment en meldde ze zich meteen aan. “Ik vind het ontzettend leuk om in de horeca te werken. Vooral het contact vind ik hartstikke leuk. Daarom heb ik dit gekozen voor de horeca, in plaats van de supermarkt.”
Concurrentie is groot
Want die supermarkten zijn de grootste concurrent voor horecazaken als het gaat om het werven van personeel. “Omdat die gemotiveerde tieners vaak niet zoveel mogen doen in de horeca, kiezen ze voor de supermarkten. Dan is het daarna ontzettend lastig om ze weer terug te winnen voor de horeca. Met deze academy maken ze op jonge kennis met onze branche, en zien ze wat voor leuks de horeca allemaal te bieden heeft.”
Personeelstekort tegengaan
Bert hoopt zijn plan de komende tijd verder uit te rollen en nog meer gemotiveerde tieners te verwelkomen.. “We zijn in gesprek met middelbare scholen om dit plan verder uit te rollen. Ik voel dat wij als horeca een maatschappelijke functie hebben om onze branche in leven te houden, zeker na de afgelopen corona-jaren. Dus ik hoop de komende jaren nog veel gemotiveerde tieners te verwelkomen, ze zijn van harte welkom!”
Foto: REGIO8