Kritiek op bouwplannen
De kritiek op de plannen voor het zorgpark bestaat vooral uit de hoeveelheid gebouwen, de hoogte van de gebouwen, de verkeersdruk en de geureisen voor de boeren in de buurt. Winters heeft op al die kritiek een antwoord paraat: “We bouwen volledig in agrarische stijl, het worden stallen en boerderijen. Die worden ook organisch geplaatst, hogere hoeves aan de weg en lagere stallen richting het water. Alles komt ook in het groen te staan met bosjes en heggen.” De hoogbouw wordt zo’n elf meter hoog, volgens Winters net zo hoog als een nieuwe stal of manege, dat past volgens hem prima in het bestemmingsplan dat er nu ligt. Met de huidige regels is er voor de boeren en hun stankcirkels ook geen probleem. Dat gaat allemaal in goed overleg volgens Winters: “We willen de buren absoluut niet belemmeren.”
Verkeersdruk
Zoals eerder benoemd zijn er ook vragen rond de verkeersdruk die het zorgpark met zich meebrengt. Iets verderop ligt namelijk de beruchte kruising met de Slingerparallel. In bijna alle ingediende zienswijzen wordt dit ook benoemt. Wethouder Hiddinga vindt echter dat je die twee dossiers los van elkaar moet zien. “Het zorgpark wordt op deze manier gebruikt als een stok om mee te slaan in het verhaal rond die kruising. Zo kun je elk nieuwbouwproject dat voor mogelijk meer verkeersbewegingen op die weg gaat zorgen er wel bij halen”, zegt de wethouder. Volgens Winters valt het aantal verkeersbewegingen mee: “Het zijn er ongeveer 240 per dag. Het is nu een paar jaar rustig bij ons, maar toen we hier de ijsboerderij en speeltuin hadden stonden hier in de zomerdag ook wel eens 200 auto’s. Het wordt dan ook niet heel anders. Die kruising is al jaren waardeloos, die moet aangepakt worden.”
Kritiek van Dorp en Plattelandsbeweging
Het Warmse Water kwam afgelopen week in de commissievergadering fysieke leefomgeving van de gemeente Oude IJsselstreek voorbij. Vooral de Dorp en Plattelandsbeweging had kritiek op deze plannen. Winters baalt hiervan: “Iedereen mag natuurlijk een mening hebben, maar het is de enige partij uit de gemeente die niet is komen kijken en met wie ik verder geen contact heb kunnen krijgen. Ze waren van harte welkom om hun zorgen uit te spreken.” Het statement van de partij dat er zo vruchtbare grond verdwijnt zet kwaad bloed bij Winters. “Ze zijn tegen onteigening van boerenland, dat ben ik ook. Wat zij nu willen komt daar wel in de buurt. Ze willen namelijk bepalen wat ik met mijn land moet doen. Het is onze grond.”
Concrete plannen
Wat zijn nu de concrete plannen? De grond van Winters wordt opgedeeld in vier erven. Drie voor het begeleid wonen en één voor de familie Winters zelf. De drie erven van Zozijn worden gedeeltelijk openbaar met een fietspad. Ook worden er prikkelarme zones gecreëerd, dit is alleen voor bewoners en familie. Een belangrijke eis is dat er vanaf de weg zicht blijft op de Oude IJssel, dat is met het huidige plan het geval. Als alles meezit gaat de schop in het derde kwartaal van 2024 de grond in.
Foto: REGIO8 / Zozijn