"Dertig jaar geleden was dat zeer arbeidsintensief waardoor ik tegen mezelf had gezegd: 'Ik doe dit nooit meer'", aldus Kreunen. "Maar ik kreeg de gelegenheid weer een speelfilm te maken dus toen is het wel weer gaan kriebelen." In de speelfilm staat de zoektocht, van de oudheidkundige vereniging De Olde Kaste, naar het Hengelose volkslied centraal. Kreunen kijkt trots terug op het aantal Hengeloërs dat heeft meegeholpen aan de film, met als hoogtepunt het zingen van het volkslied in de Bleijke. "Ik denk dat wij met de samenzang, het koor en de vrijwilligers op vijfhonderd mensen zitten", laat de filmmaker weten. "Eigenlijk speelt heel Hengelo mee, de medewerking was enorm."
De oudheidkundige vereniging De Olde Kaste heeft een belangrijke rol gespeeld in het voorbereiden en produceren van de filmopnames. Daarnaast hebben zij voor een subsidie van de Provincie Gelderland gezorgd. "Wij hebben nu veertien vertoningen, daar komen er nog wel een paar bij", laat Joop Brugman van De Olde Kaste weten.
Schoolmeester
Door het overlijden van de Hengelose schoolmeester Jan Rhebergen, heeft de opname van het volkslied voor veel Hengeloërs een emotionele lading gekregen. "Ik krijg het er koud van", zegt een emotionele Kreunen. Rhebergen hield tijdens de opname van het volkslied de vlag van Hengelo vast. "Een maand later was de goede man overleden."
Nog een film?
De kaartverkoop heeft de stoutste dromen van Kreunen overtroffen. Bijna tweeduizend mensen hebben een kaartje gekocht voor de film. "Iedereen was zo enthousiast, ik krijg hier veel energie van", aldus Kreunen. Of er nog een film komt? "Ik ga nu eerst hier van genieten, ik zeg nooit nooit."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8