Ulft, Netherlands

'Ik ben Levi', een film met een boodschap over een actueel probleem

De film 'Ik ben Levi' is donderdagavond in première gegaan op het Gerrit Komrij College (GKC) in Winterswijk en is de komende periode te zien op alle middelbare scholen in de Achterhoek. Ter lering en vermaak voor de leerlingen, die met eigen ogen de worsteling van de hoofdpersoon kunnen meebeleven.
Davie Klein Gunnewiek | Domien Esselink | 7 oktober 2022 15:28 | Aangepast op 7 oktober 2022 15:28
Jelle Kleinhesselink herkent zichzelf in de hoofdpersoon. "Ik zag de twaalfjarige Jelle uit Ruurlo", zegt de filmproducent donderdagavond na de première van 'Ik ben Levi' in het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Een korte film over een jongen in een klein dorp die het moeilijk vindt uit de kast te komen. 'Ik ben Levi' is een korte maar indringende film over een jongen in een klein dorp die het moeilijk vindt uit de kast te komen. Het gaat om de boodschap van de film - je moet jezelf kunnen zijn ongeacht wie je bent of wat je je seksuele voorkeur is - die de Provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten verleid heeft de portemonnee te trekken om de film mede te financieren.

Het is namelijk een actueel probleem waar jongeren mee worstelen. "Twee op de vijf jongeren heeft er problemen mee voor uit te komen", zegt de in Winterswijk opgegroeide Beer Swindels, die samen met Kleinhesselink verantwoordelijk is voor de verhaallijn en de productie van de film. Hij doelt op de seksuele voorkeur of op het feit dat een jongere transgender is.

Jonge acteur
Quinten Verschure uit Doorn ('Dat is ook een dorp') speelt Levie in de vijftien minuten durende film, die zich deels afspeelt in de Winterswijkse buurtschap Kotten en op het GKC. "Het is mijn eerste rol", zegt hij. De jonge acteur heeft moeite zijn ouders te vertellen dat hij op jongens valt en als hij onder druk van een vriendin die stap uiteindelijk zet, reageren zijn ouders 'superpositief'. 'Wat leuk!' en 'hoe heet hij?', zijn de reacties.

'Lopend vuurtje'
Hij schrikt de volgende dag als zijn buurvrouw ook al positief reageert, ze heeft het gehoord van zijn moeder, 'want het gaat hier toch als een lopend vuurtje", aldus zijn moeder. Dat baalt hij van, dat vindt Levie lastig, niet iedereen hoeft het te weten. Zoals hij het ook moeilijk vindt zijn gevoelens voor Noah te open, maar de laatste trekt Levie over de streep.

'Wees jezelf'
De boodschap van de film is: wees jezelf, wie je ook bent. Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk is blij met de film. "Een hele goede film", zei ze donderdagavond. "Ja, de film kan ook in de grote stad gedraaid worden. Ik hoor dat daar jongens niet hand in hand durven te lopen." Kleinhesselink beëindigde zijn dankrede na de vertoning van 'Ik ben Levie' op gepaste wijze, met de woorden: "Ik ben Jelle."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

film|diversiteit|Winterswijk|

Meest gelezen

Grote bende in parkeergarage MediaMarkt, komt er een oplossing?

Hidde Vinkenvleugel | 29 nov 2024 15:06

Vrouw (19) uit Lochem overleden door omvallende boom

Redactie REGIO8 | 27 nov 2024 22:01

Lees ook

Belangrijke sloop herkenningspunt Winterswijk gestart

De sloop van de memorabele gebouwen aan de Europalaan in Winterswijk is afgelopen dinsdag begonnen. ...

Grensgemeenten sturen brandbrief naar minister over grenscontroles

De burgemeesters van zesenveertig gemeenten langs de grens met Duitsland of België uiten in een brie...

Wensboom bij SKB brengt inwoners van Winterswijk bij elkaar

Sinds donderdag staat er een heuse wensboom bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winte...

Bedreigingen aan adres van gemeente Winterswijk, vergaderingen zonder publiek

Vanwege serieuze bedreigingen aan het adres van de gemeente Winterswijk is er de komende raads- en c...

Minister gaat naar Berlijn over Duitse windmolens langs de grens

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei gaat haar collega-minister van Binnenlandse Zake...

Andere aanpak jeugdzorg: op dak AZC bouwen deze jongeren met bouwbedrijf hun leven op

Te veel hulpverleners, plannen en al heel veel gevolgde hulpverleningstrajecten. Jongeren met een mo...