“Het is heel vervelend dat we uit het andere pand moesten. We hebben veel geïnvesteerd om het gebouw geschikt te maken als jongerencentrum”, zegt Monique van den Dries, directeur van Buurtzorg Jong. Hoewel het huurcontract maar voor één jaar was, zagen ze het niet aankomen dat dit niet verlengd werd. “We wisten natuurlijk wel dat het risico er was. We hebben gelukkig ook een half jaar verlening gehad om naar een nieuwe locatie te zoeken.” Het pand waar ze gevestigd zaten gaat de verkoop in.
De zoektocht naar een nieuwe locatie viel niet mee, er staan namelijk niet zoveel grote panden leeg in het centrum van Ulft. Van den Dries: “We wilden wel echt in het centrum hier blijven. Eerst hebben we gekeken naar de leegstaande Chinees op het plein, maar dat bleek qua indeling niet helemaal te kunnen. Uiteindelijk zijn we dus uitgekomen bij het pand tussen de ijssalon en pizzeria aan de Deurvorststraat.” Dit pand is een stuk kleiner, Buurtzorg Jong heeft de eisen dan ook flink bij moeten stellen omdat de keuze zo beperkt was.
Aanloop net zo groot
Dat het pand een stuk kleiner is, is voor iedereen even wennen. “De aanloop is net zo groot als op de oude locatie, maar nu zitten de jongeren meer op elkaars lip. Als er een groep van dertig binnenkomt is de boel gelijk vol. Ook is er een stuk meer geluid”, aldus de directeur. De stoep voor het pand is ook een stuk smaller. Om overlast te voorkomen staat er volgens Van den Dries vrijwel altijd een jongerenwerker bij als er jongeren buitenstaan. Om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.
Buurt maken
Om de overlast tot een minimum te beperken en de lijntjes kort te houden organiseerde het centrum al een oliebollendag op oudejaarsdag voor de buurt. “We willen zichtbaar zijn voor de omwonenden, als er dan een keer klachten zijn, weten ze bij wie ze moeten zijn”, zegt ze.