“We hadden eigenlijk heel veel hoop dat er in het jaarverslag van vorig jaar wat meer uitgewerkt zou worden”, zegt Andrea van den Berg, woordvoerster van de Achterhoekse afdeling van Extinction Rebellion (XR), doelende op hun vorige acties, die in hun ogen weinig lijken te hebben losgemaakt bij de veevoedergigant. XR wil dat ForFarmers meegaat in de koerswijziging van de veehouderij. Tijdens de aandeelhoudersvergadering hadden de actievoerders de kans om vragen te stellen aan de directe bestuursleden van de veevoedergigant.
“Het stoot grote hoeveelheden broeikasgas uit, neemt gigantische hoeveelheden landbouwgrond in beslag, veroorzaakt overbemesting en stikstofproblemen en strijkt ook nog eens de meeste EU subsidie op”, aldus Van den Berg. “Dat moet radicaal anders om te zorgen dat we enigszins in lijn blijven met het Klimaat akkoord van Parijs.” De woordvoerster benadrukt dat XR Achterhoek niks tegen ForFarmers zelf heeft, maar dat het invliegen van sojabonen uit ‘Verweggistan’ simpelweg niet meer van deze tijd is. “Stap over op een Europese of regionale kringloop”, aldus de woordvoerster.
In lijn met akkoord
Ilse Niehof-Duivelshof, directeur corporate and legal affairs bij ForFarmers, laat weten dat hun duurzaamheidsdoelstellingen in lijn zijn met het Klimaat akkoord van Parijs, en dat deze doelen ook haalbaar zijn mits ForFarmers hun huidige verduurzaming doorzet. "Het is ontzettend belangrijk dat we samen met de keten de verduurzaming van de sector vormgeven, maar we moeten ook aandacht blijven houden voor de betaalbaarheid van ons voedsel én een robuust verdienmodel van onze boeren. En deze twee aspecten moeten we wel voor ogen houden", aldus Niehof-Duivelshof.
Lokaal sourcen
"Wij hebben geen doel op zich om onze producten volledig lokaal te sourcen”, aldus Niehof-Duivelshof. “Het is belangrijk dat we juist kijken naar de beste duurzame en kostenbewuste combinatie van zoveel mogelijk CO2-reductie, circulariteit en bescherming van de biodiversiteit. Dit betekent dan ook niet altijd dat grondstoffen lokaal de beste duurzame optie is, wat mensen vaak wel denken. Sommige grondstoffen die overzees ingekocht worden hebben daarmee dan ook een lagere CO2-voetafdruk dan wanneer je deze lokaal inkoopt.“
Prettig
Zowel XR als de directie van ForFarmers hebben deze manier van actievoeren als prettig ervaren. “Uiteindelijk is het goed verlopen, een aandeelhoudersvergadering is ook een platform waar je je zorgen kan uiten en specifieke vragen kunt stellen, en dat hebben ze gedaan”, laat Ilse Niehof-Duivelshof weten. Ze benadrukt dat partijen het niet eens hoeven te zijn met elkaar, maar dat een dialoog voeren zoals donderdagochtend is gedaan belangrijk is. “Laten we met respect met elkaar omgaan en de autonomie van de ander niet ontkennen. Zolang dit netjes gebeurt dan geven wij ook deze groep aandeelhouders graag een platform.”
Van den Berg hoopt dat de actie wat heeft losgemaakt bij andere aandeelhouders. “Er zijn natuurlijk wel aandeelhouders die wat willen, het is heus niet zo dat zie hier allemaal alleen maar voor het geld zitten”, aldus de actievoerster. “Die mensen hebben ook kinderen en kleinkinderen, ik ga ervan uit dat een groot deel van de aandeelhouders ook een leefbare aarde wil.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal