Vanuit haar kapsalon in Babberich vertelt Judith tegen
Omroep Gelderland over haar dochter. Nog altijd is het voor haar niet te bevatten wat er destijds is gebeurd in Didam: "Ik dacht dat het een goede jongen was, net als onze zoon. Hij zei ook dat zij de liefde van zijn leven was. Ze kwamen overal als een leuk stel binnen." Zaterdag 21 december 2019 begint voor Judith niet anders dan alle andere zaterdagen, totdat rond het middaguur de leidinggevende van de werkgever van haar dochter belt. Silke is niet verschenen. Wat is er aan de hand? Judith heeft geen flauw idee. De leidinggevende heeft het over een appje dat is binnengekomen: "San, wegens omstandigheden kan ik niet komen werken."
Om welke omstandigheden het gaat, dat weet Judith dan nog niet. Wat ze ook nog niet weet, is dat het appje die ochtend verstuurd is door Davey de R. (29), de partner van haar dochter. Ze is ongerust. Samen met de moeder van Davey en enkele andere naasten gaat Judith op zoek naar haar dochter en haar vriendje, want die laat ook niets van zich horen. Pas die avond zal de politie haar bij de woning van Davey en Silke vertellen welk drama zich in de woning aan de Hooiberg in Didam heeft afgespeeld. Silke is op beestachtige wijze om het leven gebracht. Davey is dan al vanuit de woning afgevoerd door de politie.
Messteken
Silke is met messteken gedood. Vermoedelijk is eerst haar keel dichtgedrukt en toen doorgesneden. Daarop is ze gestoken in haar achterhoofd, gevolgd door steken door het hart en door de longen. Davey is eind 2020 voor deze feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, en zijn misdaden te hebben begaan in een staat van 'slaapwandelen'. Een echte verklaring voor het drama heeft hij daarmee niet gegeven, aldus de rechtbank.
Anders gelopen
Misschien was het allemaal wel heel anders gelopen als er tijdig was gereageerd op de zaken die er misgingen, zegt Judith, in haar kapsalon naast de woning waar Silke tot twee jaar geleden nog thuis woonde. "Silke kwam twee dagen voor haar overlijden met tranen in de ogen bij ons de poort binnen. Volgens haar waren het tranen van geluk, omdat het nu eindelijk goed zou komen met Davey. Hij zou naar een intakegesprek gaan bij een afkickkliniek.”
Davey zocht hulp
Davey was zwaar verslaafd aan cocaïne en zocht naar hulp, zo vertelde Silke haar moeder. Eerst was er hulp gezocht bij de GGD, maar daar konden ze niets betekenen voor hem. Davey zocht daarna samen met zijn ouders contact met een Amsterdamse GGZ-organisatie, die hem verder kon helpen. Daar zou Davey op 7 januari 2020 naartoe gaan om weer beter te worden en van zijn verslaving af te komen. Judith: "Een paar dagen na zijn intake ging hij toch weer scoren, zo lees ik terug in zijn appjes aan mijn dochter als hij het heeft over een afspraak bij een meertje waar hij naartoe moet. Ik denk zelf dat Silke daar toen iets van heeft gezegd op die bewuste avond, waardoor bij hem de stoppen zijn doorgeslagen."
Geen berouw
"Ik kan de daad van Davey niet plaatsen," zegt ze. "Ze hadden meer dan twee jaar jaar verkering. Silke was dol op hem. Maar in de rechtszaal toonde hij helemaal geen berouw. Het was helemaal niet meer de jongen die ik kende. Hij vertelde dat hij het moest hebben gedaan terwijl hij aan het slaapwandelen was. Daar zei hij telkens dat hij nergens meer van af wist. Ik werd steeds bozer."
Een monster
Judith: "Ik heb foto’s van hem gezien na zijn arrestatie, en dan zie je hem geboeid staan. Maar dat is niet de Davey zoals ik hem ken. Wat ik zag, was een monster. Dat zag ik aan zijn ogen. Je zag het drugsgebruik." Ze kreeg onlangs een brief van hem, via een bemiddelingsbureau dat gedetineerden bijstaat. Hij zoekt contact met haar. "Ik hoop dat hij een keer verteld wat er echt gebeurd is. En ja, daarom zou ik hem wel willen spreken. Om hem recht in de ogen te kunnen kijken. Maar nu nog niet. Het is nog te vroeg. Door hem zal Silke voor altijd 24 jaar oud blijven."
Belangrijk
Judith vindt het belangrijk om haar verhaal te doen, zegt ze. Om Silke te laten voortleven. Maar ook om iets te kunnen betekenen naar andere meiden toe, die misschien nu wel in een soortgelijke situatie zitten als Silke toen. Judith: "Ga weg. En trek aan alle bellen, dat is wat ik wil meegeven."
Foto: Omroep Gelderland