"Het is belangrijk dat er een plek is waar permanent aan deze gebeurtenis wordt gememoreerd en waar de levens van de omgekomen bemanningsleden kunnen worden herdacht", zegt initiatiefnemer Freek Boekelo bij Omroep Gelderland. Op 31 mei 1942 gaat het mis voor de bemanning van een geallieerde Vickers Wellington bommenwerper. Het vliegtuig neemt die nacht deel aan een bombardement op Keulen. Op de terugweg naar Engeland raakt dit vliegtuig uit de koers. Een Duitse nachtjager onderschept het toestel en het schiet het neer. Om 02.55 uur stort het neer in de Lindese Enk onder Vorden. Alle bemanningsleden komen daarbij om en worden enkele dagen later onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking begraven op de begraafplaats in Vorden.
"Tachtig jaar nadien is nog wel bekend dat er in Linde een vliegtuig is neergestort, maar slechts een enkele ooggetuige is nog in leven om het verhaal door te geven aan de volgende generaties", aldus Boekelo. Samen met Henk Ruiterkamp besloot hij dat er een gedenksteen moet komen op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Dat is naast het ouderlijk huis van Ruiterkamp. Zijn ouders maakten de gebeurtenis tachtig jaar geleden mee.
‘Blijvende herinnering’
"Nu het monument geplaatst is, is er een blijvende herinnering", zegt Boekelo. Het monument is door burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst onthuld, samen met Simon Malin, de kleinzoon van piloot Peter Malin. De familie is speciaal overgekomen uit Engeland. Simon liet vooraf al weten dat deze dag bijzonder belangrijk zal zijn voor hem en zijn familieleden.
Meerdere vliegtuigen
Rond Vorden stortten tijdens de Tweede Wereldoorlog nog twee andere vliegtuigen neer: één bij buurtschap Delden en één bij Hackfort. De bemanningsleden liggen allemaal begraven op de begraafplaats in Vorden. In april kregen ze een gezicht en een verhaal. Bij de monumenten staan standaarden met foto's en in het boek 'De 20 geallieerde gezichten van Vorden' staan hun verhalen beschreven.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: Rob Verkerke