“Ik kreeg echt een brok in mijn keel toen ik al die onschuldige basisschoolkinderen foto’s van die onschuldige mannen omhoog zag houden”, zegt locoburgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek Ben Hiddinga. Namens de gemeente legde hij een krans bij het monument onder het toeziend oog van zo’n tweehonderd belangstellenden.
Eén van de aanwezigen is Wilna van der Sluis, dochter van Willem van der Sluis. Eén van de 46 van Rademakersbroek. “Ik was drie maanden oud toen mijn vader hier werd omgebracht. Ik heb hem dus nooit gekend. Toch blijft dit een hele bijzondere plek voor mij”, zegt ze. Dat er nu een foto van haar vader getoond wordt, maakt het volgens Van der Sluis extra bijzonder.
Van der Sluis ziet zichzelf als één van de mensen die de herinnering en herdenking levend moet houden. Ze beseft zich maar al te goed dat zij, net als alle andere nabestaande, ook al op leeftijd is. Ze heeft haar hoop daarom gevestigd op de nieuwe generatie. “Ik hoop dat de kinderen die vandaag met foto’s in hun handen stonden dit nooit meer vergeten. Zoiets mag namelijk echt niet vergeten worden”, zegt Van der Sluis. “Als je ziet wat er voor een ruzie en ellende in de wereld is, is het nog belangrijker dat deze herinnering blijft leven.”
Namen adopteren
De slachtoffers gezichten geven was een project van het nationaal Onderduikmuseum in Aalten. Komend jaar gaan ze nog een stapje verder. “De 46 mannen kwamen uit steden door heel Nederland. Hoe mooi zou het zijn als er volgend jaar kinderen uit al die steden bij de herdenking zijn?’’, zegt directeur van het museum Gerda Brethouwer. Het museum denkt daarom nu na over een constructie waarin basisscholen uit het hele land een naam kunnen adopteren van één van de 46 slachtoffers. Volgend jaar worden zo alle slachtoffers wellicht vertegenwoordigd door kinderen uit hun geboortestad.
Foto: REGIO8