Voor het uitlopen van het bad is een antislip mat neergelegd om zo de periode naar de zomer toe te overbruggen, omdat er uit rapporten is gebleken dat de vloer in de huidige staat té glad is. “We hebben ook tape gekocht die aangebracht kan worden op de vloer, en waar nodig kunnen we extra matten neerleggen”, vertelt Tessa van den Ham, manager Zwembad Jaspers.
Het renoveren start met de vloer die niet stroef genoeg is, maar daarnaast wordt er geanticipeerd op andere onderdelen die binnen korte termijn ook gedateerd zijn en aankomende zomer tevens aangepakt gaan worden. Dit geldt onder andere voor de lichten, zandfilters, schoonmaken van de buffers, roestvorming op de glijbaan en het onderhoud van de beweegbare bodem omdat het water er straks toch uit gaat. Ook zijn er een aantal zaken defect in het peuterbad en die worden ook vervangen, zodat het voor de peuters aantrekkelijker is om daarin te blijven spelen, somt Van den Ham op.
Tien jaar vooruit
Er zijn ook factoren die nu nog niet worden aangepakt, maar die wel zijn aangekaart als mogelijke risico’s en daar valt het puntdak ook onder. Hans Nijkamp, voorzitter Stichting Zwembaden, spreekt zijn enthousiasme uit: “We hebben als doel om het zwembad te exploiteren en er moet ook heel veel gebeuren want het is nu inmiddels 27 jaar oud. Als we dit gerealiseerd hebben, hebben we een prachtig zwembad in Winterswijk waar je nog tien á vijftien jaar mee verder kunt.”
Noodzaak
De gemeente Winterswijk vindt het belangrijk om de bestaande voorzieningen te onderhouden, en heeft daarvoor een ‘pot van 10 miljoen’. De renovatie van het zwembad ging er sowieso komen, maar maakt nu ook aanspraak op deze geldpot. “Het zwembad wordt geëxploiteerd door de stichting, maar is van de gemeente. Dat betekent dat op het moment dat er investeringen nodig zijn, dan zijn wij als gemeente aan de lat. Natuurlijk doen wij dat in samenspraak met de stichting en met de medewerkers daarvan. Wij hebben gekeken naar wat er nodig is om dit zwembad te kunnen blijven behouden. We hebben daarin de begroting 2025-2026 ook afspraken overgemaakt”, legt wethouder Sylvia Fleuren uit.
De gemeente is ook met de Provincie in overleg gegaan om te kijken hoeveel tijd de gemeente heeft om aan de voorwaarden te voordoen die in de rapporten en meetresultaten staan om het zwembad te laten bestaan. Binnen het komende half jaar gaat dit worden gerealiseerd, met de zomer 2025 als bestempelde renovatieperiode. Onderhoud in die maanden gaat volgens wethouder Fleuren het minst nadelige effect hebben op de exploitatie, want de zomer is het laagseizoen en dus ‘de minst slechte periode’. “We denken ongeveer die tweeënhalve maand nodig te hebben. Je hoopt natuurlijk dat er geen gekke verrassingen opduiken, maar die garanties kan ik ook niet geven”, aldus Fleuren.
Instructiebad
Jaarlijks kent het zwembad circa 90.000 bezoekers en wordt er aan ruim 600 kinderen zwemles gegeven. Om de groeiende vraag naar zwemlessen te faciliteren is extra personeel aangetrokken. Ook kent het zwembad veel verschillende afnemers waaronder verenigingen en scholen, waarover Van den Ham vertelt: “Soms moet ik wel eens ‘nee’ verkopen, omdat er geen water meer is.” Vanwege deze drukte is er gepraat over een instructiebad. Maar, nu wordt er toch eerst aandacht gegeven aan de reparaties. Fleuren benadrukt: “Het is ontzettend jammer dat er wachtlijsten zijn, want zwemlessen zouden natuurlijk voordelig zijn voor de exploitatie van het zwembad.”
Het geschatte budget voor het onderhoud kan extreem klinken, maar Fleuren vertelt: “Als je op een gegeven moment wat onderhoud uit blijft stellen, wordt het alleen maar hoger. Vandaar dat we hebben gedacht: of je doet het niet of je doet het goed.”