“Wil de gemeente hun kunstcultuur behouden?”, vraagt voorzitter Harrie Schenning zich hardop af. Al jaren hangt er onzekerheid rond de toekomst van de kunstbeurs. Sinds 2012 vindt het evenement plaats in de SSP-hal op het DRU Industriepark. Er zijn echter al geruime tijd plannen om deze hal te verkleinen. Daarbovenop kampt de stichting DRU Industriepark met financiële problemen, waardoor het niet bekend is of alles openblijft.
Er zijn is een afspraak gemaakt tussen het DRU Industriepark en Huntenkunst. De afspraak was dat er minimaal drie jaar van tevoren duidelijkheid zou zijn als de SSP-hal niet langer beschikbaar zou zijn. Dat is belangrijk, omdat de kunstbeurs jaarlijks internationale kunstenaars uitnodigt. “Wij zijn meestal twee jaar van tevoren bezig met het benaderen van deze kunstenaars”, vertelt Schenning. Toch liet de stichting twee weken geleden weten dat ze niet zeker weten of ze Huntenkunst volgend jaar nog een plek kunnen bieden.
De organisatoren benadrukken dat ze niet direct willen stoppen als het evenement niet langer in de SSP-hal kan plaatsvinden. Het grootste probleem is dat er in de regio geen alternatieve locaties van vergelijkbare omvang zijn. Een vertrek uit de Achterhoek wordt door het bestuur niet uitgesloten, al vinden ze het nog te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen. Mocht het evenement verdwijnen uit Ulft, komen er ook weer nieuwe uitdagingen. Veel vrijwilligers waar het evenement op draait vallen dan weg.
De 31ste editie
Dit jaar staat het evenement in het thema van Letland. Negen Letse kunstenaars reizen dit jaar naar Nederland om hun kunstwerken tentoon te stellen. Deze jaarlijkse traditie zorgt voor een divers, internationaal aanbod van kunstenaars. Momenteel hebben nog te weinig gastgezinnen zich aangemeld om de buitenlandse kunstenaars te ontvangen. Elk jaar zoekt de organisatie van Huntenkunst gastgezinnen om de deelname aan het evenement aantrekkelijker te maken. Op dit moment zijn ze nog op zoek naar vier gastgezinnen.
‘Jongeren zijn de toekomst’
Huntenkunst steekt veel energie in het betrekken van jongeren bij het evenement. "Je moet de jeugd erbij halen, zij zijn de toekomst," zegt Schenning. Naast het jaarlijks tentoonstellen van studenten van het ArtEZ, wordt dit jaar voor het eerst werk van basisschoolleerlingen gepresenteerd. In samenwerking met de organisatie Kind, Cultuur en Kunst is een kunstenaar ingeschakeld die samen met de kinderen collages heeft samengesteld van hun kunstwerken. Deze werken worden tijdens het evenement tentoongesteld.