Ulft, Netherlands

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

Asielzoekerscentrum Winterswijk Foto: REGIO8
De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht verschillende gemeenten moeten eind 2026 meer dan tweeduizend opvangplekken zijn, in het westen van de streek moet een nieuw asielzoekerscentrum komen voor vijfhonderd personen.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 5 juli 2024 13:19 | Aangepast op 5 juli 2024 13:19
“Wij willen echt onze solidariteit tonen met gemeenten in het noorden, met Ter Apel als grote voorbeeld”, meldt de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord, namens de Achterhoekse gemeenten kartrekker op het onderwerp. “Vandaar dat we doorgaan met het realiseren van plekken.” Elke Achterhoekse gemeente heeft een eigen opdracht en gaat over de eigen plannen. De eerste stip op de horizon is eind volgend jaar, dan moeten er ruim 1.500 opvangplekken zijn in de streek. De grootste opdracht richting 2026 is met vijfhonderd asielzoekers voor Oude IJsselstreek, die moeten een plek krijgen in een nieuw asielzoekerscentrum.

Op dit moment is er in de hele Achterhoek één groter asielzoekerscentrum, in Winterswijk. In het westen van de regio komt er dus een nieuwe bij. Wethouder John Haverdil van Oude IJsselstreek laat weten dat zijn gemeente daarbij samen optrekt met Doetinchem: “We gaan kijken waar we dat dan eventueel zouden kunnen gaan doen. We moeten alles nog onderzoeken, we gaan nog met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek. Als we zover zijn, komen we erop terug.”

Statushouders en Oekraïners
Naast de inzet voor asielzoekers, gaan Achterhoekse gemeenten ook door met het opvangen van Oekraïense ontheemden. In 2025 moeten er in de regio bijna 2.400 opvangplekken zijn voor deze doelgroep. Op het gebied van statushouders hopen de gemeentes de hulp van het Rijk te krijgen om doorstroming op gang te krijgen. Zo wil de Achterhoek kijken naar ‘creatieve oplossingen’ als kamergewijze verhuur en het splitsen van woningen. Dit omdat het woningaanbod nu niet aansluit bij deze doelgroep. De gemeenten gaan er vanuit dat het Rijk deze opvang blijft financieren.

Nieuwe arbeidskrachten?
De Winterswijkse burgemeester ziet het gelijk als een kans, want er is in de streek een groot tekort aan arbeidskrachten. Daar kunnen asielzoekers een oplossing voor zijn. Probleem is wel dat de asielzoekers, in tegenstelling tot Oekraïense ontheemden, nog niet mogen werken. Bengevoord hoopt ruimte te krijgen van het Rijk, een wens die in Doetinchem al langer bestaat. “Door te kijken welke mensen we hiernaartoe halen, kunnen we de vraag en het aanbod dichter bij elkaar brengen. Dan kunnen mensen vanuit de opvang al onderwijs krijgen, om uiteindelijk hier aan de slag te gaan.”

Gelderse neuzen
De Achterhoek wil zo een flinke stap vooruit zetten, maar er zijn ook gemeenten in Nederland die niks zien in asielopvang. Bengevoord merkt dat in Gelderland de gemeentelijke neuzen wel dezelfde kant opstaan. “Ik kom net terug van de provinciale tafel”, vertelt de Winterswijkse burgemeester. “Ik zie gelukkig dat alle Gelderse gemeentes nadenken over plannen en dat overal regio’s doorgaan. We willen gewoon voldoen aan deze opgave.”

Lees ook

Overval op Domino's in Doetinchem, gedreigd met vuurwapen

Een vestiging van Domino's Pizza in Doetinchem is vrijdagavond overvallen. Ten tijde van de overval ...

Slingeland Ziekenhuis alweer getroffen door wateroverlast, derde keer in een jaar

De stevige regenbui van maandagavond heeft voor behoorlijke overlast gezorgd, ook bij het Slingeland...

Bijna zestigduizend bezoekers op Stadsfeest Doetinchem

Afgelopen weekend bezochten bijna zestigduizend bezoekers in en rondom het centrum van Doetinchem he...

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder and...

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid...

Doetinchem wil grote stap zetten met ‘Noaberhoek’ en tijdelijke asielopvang

Doetinchem wil een grote bijdrage leveren aan het tekort aan huisvesting voor asielzoekers en daarme...