Ulft, Netherlands

Achterhoekse gemeenten luiden noodklok richting ravijnjaar

Foto: REGIO8 (archief)
Het is alarmfase 1 als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt. Zij verwacht een collectief tekort van ruim drie miljard euro in het ravijnjaar 2026 bij de Nederlandse gemeenten. Deze week kwam er een gezamenlijke noodkreet richting het Rijk; ook in de Achterhoek zijn er grote zorgen met Prinsjesdag in aantocht.
Tim Rondeel | Domien Esselink | 4 september 2024 16:24 | Aangepast op 4 september 2024 16:24
“We voelen niet altijd evenveel liefde vanuit Den Haag voor gemeenten en hun inwoners”, aldus de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans. De bestuurder denkt dat de ravijnjaren grote gevolgen kunnen hebben voor de Achterhoekse samenleving. “Het gaat over de voorzieningen voor onze inwoners, of het nu gaat om sport, cultuur of onderwijshuisvesting. Er moet ergens geld vandaan komen, en als wij niet genoeg krijgen van de Rijksoverheid, zullen wij dat hier in de lokale gemeenschap voelen.”

Wethouder Ted Kok van Aalten heeft, met het oog op het ravijnjaar 2026, als eerste bestuurder in de Achterhoek openlijk om financiële steun gevraagd vanuit Den Haag. Voor de gemeenten in Nederland dreigt in 2026 een tekort, en volgens Kok staan het welzijn en de leefbaarheid in Aalten onder grote druk. “De grens is bereikt”, stelt Kok. Aalten sluit zich aan bij de landelijke actie ‘Je gemeente doet er alles aan’, en Lochem volgt dat voorbeeld inmiddels. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk stemde op sociale media in met de noodroep vanuit Aalten.

Ook Doetinchem gaat actie voeren. In bushokjes komen posters te hangen. Maar is dat niet vooral een signaal naar de inwoners? Moet de focus niet juist op Den Haag liggen? “Ik kan mij voorstellen dat de regering of het kabinet denkt: ach, al die gemeentebestuurders, dat geloven we wel”, aldus Boumans. “Maar als er een signaal komt van de inwoners, doet dat veel meer. Ik hoop dat dat wel doordringt.”

Op de trommel slaan
Was de oekaze van Kok geen politiek spel? Volgens Boumans is het juist goed dat er zulke geluiden uit de Achterhoek komen: “We moeten een beetje met elkaar op de trommel slaan om Den Haag wakker te maken, om te laten weten dat het ravijnjaar er echt aan komt. We moeten duidelijk maken dat het voor gemeenten niet makkelijk wordt, en nog erger, voor onze inwoners ook niet.”

Nog geen hosanna met nieuw kabinet
Boumans is ook vicevoorzitter van de VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Heeft hij in die hoedanigheid iets opgevangen over mogelijk extra gelden richting de gemeenten? “De verwachtingen zijn niet positief. De besprekingen voor de zomer waren ook heel ingewikkeld en het moest van ver komen. De signalen van het huidige kabinet zijn niet dat we denken: dit wordt hosanna en feest.”

Lees meer over:

Mark Boumans|Ravijnjaar|Den Haag|

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Plattelandsgemeente Bronckhorst luidt noodklok, parkeergeld nodig voor zwarte cijfers

Bronckhorst luidt de noodklok over de eigen financiën. Het jaar 2023 werd nog afgesloten met een pos...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Burgemeester Boumans genomineerd als Beste Bestuurder van Nederland

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is genomineerd voor de titel beste bestuurder van 2023. Hij...

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Ha...

Mark Boumans als burgemeester: 'Soms wat 'popiejopie', maar hij heeft wel humor'

Burgemeester Mark Boumans wordt maandagavond door commissaris van de Koning John Berends herbenoemd ...