“Het is natuurlijk prachtig dat dit in Almen te vinden is, maar dat is niet ter verdienste van ons”, zegt Gradus Vrieze van Stichting Almens Crypte. “Wij voelen het eerder als een soort verplichting aan ons voorgeslacht om eer te betuigen aan datgene wat voor hen belangrijk was.” Met de subsidie hoopt de stichting onder andere een toegangsweg te vinden naar de crypte. De huidige ingang is namelijk niet te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
“Binnenkomen door de ventilatie roosters is al best wel een avontuur. Om binnen te komen leggen wij een soort Perzisch tapijt op de vloer. Een onderzoeker moet hier op liggen en zich via het kleedje naar beneden laten zakken”, aldus Vrieze. “En dan kom je daar tussen 18 kisten terecht. Onder deze omstandigheden kan je geen onderzoek doen.” Onder het altaar van de kerk zit volgens archieven een verstopte trap en deur. Deze moeten eerst worden uitgegraven voordat deze gebruikt kan worden. “Het eerste wat er moet gebeuren is het in kaart brengen van de crypte. Wij willen weten waar die trap en deur precies zitten, nu is dat nog raden. Je moet weten hoe je een kist naar boven kan halen”, aldus Vrieze.
Architectuur
De Almense mummies zijn goed bewaard gebleven door een knap stukje architectuur. “Hier is dat gedaan door ventilatieroosters aan de zuid en noord kant van de kerk te plaatsen”, legt Vrieze uit. Door de ventilatieroosters ontstaat er temperatuurverschillen op de muren van de crypte, wat leidt tot een goede lucht circulatie. Deze omstandigheden zijn geschikt om het ontbindingsproces van een lichaam een halt toe te roepen. “Wij weten dat het werkt omdat er een aantal jaar geleden een vogeltje in is gevonden”, zegt Vrieze. “Die is er een keer naar binnen gevlogen en kon waarschijnlijk niet weg. Dat vogeltje is daar gestorven, maar is helemaal gaaf gebleven.”
Fragiel
Doordat de mummies zo fragiel zijn, is het niet verstandig om de crypte open te stellen voor geïnteresseerden. Wel hoopt de stichting de crypte op een andere manier wat meer bekendheid te geven. “Ik denk dat als we op termijn wat willen laten zien, dat dat alleen maar kan in het lokale museum” aldus Vrieze. “Met film, foto’s en acteurs die de mummificatie naspelen. Op die manier willen we laten zien hoe de vorige generaties naar hun dood en het hiernamaals keken.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal