Ulft, Netherlands

Autovrij en overnachten: Dit zijn de nieuwe plannen van de DRU

Foto: REGIO8
Het DRU-industriepark staat een grote make-over te wachten. Zo’n anderhalf jaar geleden werden de eerste plannen gepresenteerd. Het grootste plan was toen een mogelijk hotel op de SSP-Hal. In die vorm is het voorlopig van de baan, maar dat maakt de plannen niet minder groots en ingrijpend. Zo is het de ambitie om het park af te sluiten voor auto’s.
Remco Geurts | Bart Sollman | 20 september 2024 09:45 | Aangepast op 20 september 2024 09:45
“Niet iedereen ervaart het DRU-park op dit moment als één park. Het afsluiten voor auto’s gaat daarbij helpen. We kunnen zo ook meer groen toevoegen aan het park”, zegt directeur en stuurgroeplid Gerk van der Wal. “We hebben een prachtige grote parkeerplaats aan de andere kant van het water. Die kan het qua capaciteit aan.” De bewoners krijgen wél gewoon een parkeerplaats op het park. Door het doorgaande verkeer te weren van het park ontstaat er ook meer ruimte voor terrasjes. De grote parkeerplaats tussen de SSP-Hal en het Beltmancomplex wordt een overnachtingslocatie. Hier worden in 2025, volgend jaar dus al, meerdere tiny houses geplaatst. In de huisjes kunnen tot vier personen overnachten.

De huisjes op het Emailleplein zijn niet de enige veranderingen die in 2025 al te zien zijn. Tegen het einde van dat jaar wordt de DRU Expo geopend. Het hele park wordt daarmee een soort museum. Verspreid over het terrein worden meerdere telefooncellen geplaatst waarin het verhaal van de DRU, de omgeving en de ijzerindustrie te horen is. Van der Wal: “We willen hiermee permanent de geschiedenis van de DRU laten zien op het park.”

Grote stoelendans
De komende jaren wordt het volgens de plannen een grote stoelendans op het DRU-park. Veel organisaties krijgen een andere locatie, soms zelfs in een ander gebouw. “We gaan kijken hoe we alles zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. Soms kom je erachter dat bepaalde partijen beter op een andere locatie kunnen zitten. Een aantal partijen kwamen daar ook zelf mee. Het doet me goed dat geen enkele partner het park wil verlaten, iedereen denkt mee”, aldus Van der Wal.

Het verhaal gaat verder onder de foto.
‘Glazen streekomroep’
Enkele voorbeelden van partijen die naar een nieuw onderkomen gaan, zijn Stoer en REGIO8. Stoer vertrekt naar het pand bij Wonion. REGIO8 gaat zich vanaf 2027 vestigen op de eerste verdieping in het Portiersgebouw. De studio’s en redactie komen achter glas te liggen, waardoor alle inwoners continu kunnen meekijken met de programma’s die daar gemaakt worden. Deze nieuwe locatie van streekomroep REGIO8 biedt ook onderdak aan meerdere lokale omroepen.

Hotel
De vrijgekomen ruimte in het Loonbureau, waar nu REGIO8 gevestigd zit, wordt in de toekomst mogelijk benut als hotel. In 2026 begint een pilot met hotelkamers op de derde en vierde verdieping van het Portiersgebouw. “Deze locatie biedt ons de kans om de vraag en capaciteit te testen, zonder dat we hoeven te investeren in kostbare nieuwbouw”, valt in het plan te lezen. In het plan is niets meer te lezen over de eyecatcher van een hotel boven op de SSP-Hal. “Ik wil daarnaast ook meer vormen van horeca op het park, meerdere terrasjes of koffietentjes bijvoorbeeld”, zegt Van der Wal.

Verdere verhuizingen
Waar op dit moment de theaterzaal ook als filmhuis dient, verandert dat per 2027. De conferentiezaal boven het Schaftlokaal wordt verbouwd tot filmhuis. De conferentiezaal, die ook dienstdoet als raadszaal voor de gemeente Oude IJsselstreek, verhuist naar de Bibliotheek. De bieb verhuist op haar beurt naar de SSP-Hal. Het Inspiratiepunt en de VVV, die nu op de begane grond in het Loonbureau zitten, verhuizen met de bieb mee naar de SSP-Hal.

SSP-Hal
In de afgelopen maanden werd er vooral gesproken over de SSP-Hal, en wat daarmee te doen. “De huidige SSP-Hal heeft tot nu toe helaas niet de gewenste resultaten opgeleverd en kampt bovendien met achterstallig onderhoud. Maar als rijksmonument verdient dit gebouw een toekomstbestendige aanpak”, valt in het plan te lezen. De hal wordt, zoals het nu lijkt, in vier delen opgesplitst. Een gedeelte museum, een gedeelte voor de bieb en het Inspiratiepunt met een koffiecorner, een multi-inzetbare ruimte en de ‘2000zaal’. Deze zaal is geschikt voor concerten en voorstellingen tot 2000 bezoekers. De zaal heeft verplaatsbare wanden, dus kan altijd groter of kleiner worden gemaakt. De naam SSP-Hal verdwijnt trouwens; dit wordt de DRU-Hal.

Flinke uitdaging
De plannen vormen nog een flinke uitdaging voor de DRU en alle partners. “Het DRU-industriepark moet als geheel benaderd worden. We moeten het echt samen doen, met iedereen op het park”, zegt Van der Wal. Hij denkt dat deze veranderingen het park een grote impuls zullen geven. “Binnen drie tot vier jaar hebben we hier een verdubbeling van het aantal bezoekers”, zegt directeur Van der Wal vastbesloten.

Meest gelezen

Automobilisten tanken een uur accijnsvrij in Doetinchem

Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 18 sep 2024 17:07

Autovrij en overnachten: Dit zijn de nieuwe plannen van de DRU

Remco Geurts | Bart Sollman | 20 sep 2024 09:45

Lees ook

Toekomst van sterrenwacht Phoenix in Lochem onzeker: 'Voor mij is dit een levenswerk'

De toekomst van sterrenwacht Phoenix aan de Ampsenseweg in Lochem is onzeker. Met een vergrijzend vr...

Bij de kermis in Etten ziet weerboer Gerrit een mooi nazomer weekend tegemoet

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Motorrijder belandt na ongeval in de kofferbak van een auto in Doetinchem

Bij een ongeval op de Havenstraat in Doetinchem is een motorrijder gewond geraakt en zijn twee auto’...

Miljoen voor uniek paviljoen bij natuurbegraafplaats Slangenburg in Doetinchem

Bij Natuurbegraafplaats Slangenburg in Doetinchem kunnen mensen binnenkort gebruik maken van een nie...

Vitale Kern Vorden niet blij met plannen Bronckhorst, andere partijen wel tevreden

De gemeente Bronckhorst wil Vorden een flinke metamorfose geven, door onder andere de Dorpsstraat te...

Fietser raakt gewond bij een fietsongeluk in Doetinchem

Bij een ongeval op de Burgemeester van Nispenstraat bij de Mediamarkt in Doetinchem, zijn twee fiets...