“Een mooi initiatief om de jeugd te belonen voor de goede dingen die zij doen voor de samenleving”, noemde CDA'er Christiaan Hoftijzer het jeugdlintje. De gemeenteraad besloot unaniem om het jeugdlintje in te voeren. Het lintje was eerst bedoeld voor inwoners van acht tot achttien jaar, die zich inzetten voor anderen, een bijzondere prestatie leveren of een goed initiatief hebben genomen. Maar over de leeftijd van de ontvanger was nog enige discussie. Diana van Bijsterveld van GemeenteBelangen stelde voor om de leeftijd in de jeugdwet, 23, over te nemen. Haar partij diende daarvoor, samen met Berkellandse Burgerpartij, een amendement in. Die werd door een meerderheid van de raad aangenomen.
"Volwassenen komen pas in aanmerking voor een lintje als ze ten minste vijftien jaar aaneengesloten goede dienst hebben geleverd voor het lintje", legde Van Bijsterveld uit. "En als wij zeventien hanteren is er een groep jongeren die nooit in aanmerking komt voor een lintje." Hoewel de meeste partijen instemden met een verhoging van de leeftijd, waren niet alle raadsleden het er mee eens. “We vinden de stap te groot, het gaat in onze ogen dan al om een volwassenen”, reageerde Gerrie te Winkel-Steenblik van de VVD over de wijziging naar 23.
In 2024 kans op een lintje
Uiteindelijk besloot de raad om de leeftijd van het jeugdlintje wel te verhogen naar 23. Alleen VVD en D66 stemden tegen. Het lintje wordt volgend jaar op 26 april tijdens de lintjesregen voor het eerst uitgereikt aan Berkellanders van acht tot 23 jaar, die zichzelf belangeloos inzetten voor anderen.
Foto: REGIO8 (archief: Koninklijke onderscheiding)