In het boek beschrijft Frederieke Jeletich-Visser het leven van Max van Dam, een joodse kunstenaar die in vernietigingskamp Sobibor werd vermoord. Een jury verkoos de titel unaniem boven de andere genomineerden. “Vooral vanwege de indrukwekkende manier waarop het is samengesteld”, aldus streektaalfunctionaris Diana Abbink van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, organisator van de prijs. “Ze heeft een hele zoektocht gedaan naar zijn leven. Daarvoor is ze ook naar Sobibor geweest. Die betrokkenheid blijkt uit het boek. Ze is kunsthistoricus, geen schrijver, maar ze heeft bewezen dat ze schrijven ook goed aankan.”
De uitreiking in zaal Den Bremer in Toldijk was tegelijkertijd de aftrap van de week van het Achterhoekse en Liemerse boek. Evenals de prijs, wordt dit elk jaar georganiseerd door het erfgoedcentrum. Het betekent dat mensen die een publicatie halen in een Achterhoekse of Liemerse boekenwinkel, deze week gratis het ‘kadobuukske’ Flonkergood krijgen. Het is een publicatie vol streektaalverhalen en -gedichten van 61 auteurs.
Lespakketten
Alle initiatieven moeten bijdragen aan de streektaal. Dat geldt ook voor de lespakketten Wiesneus en Plat veur Pottwottels. De
Wiesneus-lessen voor kinderen tussen de acht en tien jaar oud starten deze maandag weer op scholen in de regio. De aftrap is in Neede, waar de Berkellandse wethouder Betsy Wormgoor SBO Diekmaat komt voorlezen. “Het is leuk om de kinderen er op deze manier kennis mee te laten maken”, vindt Abbink.
Groot succes bij peuters
Het recent gelanceerde lespakket voor de allerkleinsten,
Plat veur Potwottels, blijkt aan te slaan in de Achterhoek. “Het is een heel groot succes”, zegt Abbink onomwonden. “We hebben alle materialen bij moeten bestellen. Er waren al meer dan honderd pakketten opgehaald en er is nog steeds vraag naar. Bovendien is het ook heel leuk om die lessen te doen.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal