“De gemeente heeft wel een kleine subsidie beschikbaar gesteld en dat hebben wij natuurlijk aangepakt om een evenement te gaan organiseren”, begint de projectleider van OMC, Peter ten Hagen te vertellen. Maar dat dit heuse bevrijdingsweekend er zou komen was nog niet vanzelfsprekend en er werd nog niks georganiseerd tot een half jaar geleden. Daarom nam Ten Hagen het op zich om de kar te trekken voor dit jubileumjaar beginnend in september vorig jaar: “Eigenlijk gaandeweg werd het groter en groter en groter. Op een gegeven moment moesten we ook echt wel de rem erop zetten.”
Naast het OMC, de gemeente en andere financiële partners zijn er honderden vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken: “Het programma van vrijdag tot en met maandag maken wij samen met zeshonderd vrijwilligers.” Ondanks dat er geen bergen meer verzet hoeven te worden, krijgt de projectleider van sommige zaken nog wel buikpijn. Als het namelijk mooi weer is op zondag en het centrum trekt veel bekijks, moet die drukte wel gereguleerd kunnen worden. Het is immers nog niet zo lang geleden dat er brand uitbrak in het oude centrum tijdens de weekmarkt op zaterdag 1 maart. In het weekend is het vrijwel altijd druk in het dorp dat ook veel Duitse bezoekers kent, dus wildvreemd is het niet dat de organisatie hier extra goed over nadenkt.
Activiteiten
De organisatoren vonden het enorm belangrijk dat er evenementen waren voor oud én jong en dat is terug te zien. Op de vrijdag, zaterdag en maandag worden er muziek- en feestavonden georganiseerd waarbij jongeren uit Winterswijk creatieve bijdragen doen. Ook wordt er een lesprogramma voor basisschoolkinderen ontwikkelt. Op de zondag is er een colonne van tankvoertuigen die een route aflegt door Winterswijk en een schouwspel op de markt. Voor een bloemenceremonie, inclusief bijdrage van de burgemeester, zijn duizend bloemen beschikbaar om te leggen bij een monument naar keuze.
Vrijheidslunch
In de Jacobskerk kunnen tachtig ouderen van 80+ tachtig jaar vrijheid vieren door te lunchen met jongeren, raadsleden en het college: “We maken er een mooie setting van met ronde tafels en de gewelven worden in rood-wit-blauw uitgelicht. Het wordt een deftige, chique bende”, vertelt Ten Hagen. Hij benadrukt ook de verschillen in vrijheidsbelevenis tussen de genodigden en dat dáárvoor deze ontmoeting is. “Wij zijn geboren in vrijheid en leven eigenlijk ons hele leven al in vrijheid. Die mensen van tachtig jaar en ouder die hebben daar misschien niet direct een actieve herinneringen aan." De organisator hoopt daarom dat jongeren hiermee parallellen kunnen trekken met ’40-’45 en nu.
Omdat de zondag de meest volle dag is moet het, afgezien van het weer, qua timing ook allemaal goed lopen: "Aan de zondag werken bijna vijfhonderd mensen mee, van muzikanten tot koorleden. We moeten een kleine honderd mensen in kleding van rond 1945 zien te krijgen. Dat moet allemaal bij elkaar en dat moet allemaal op de minuut bijna in het programma getimed zijn. Dus dat wordt wel echt een uitdaging.”
Vrijheidskrant
Om mensen warm te maken voor dit weekend wordt ook aan versiering gedacht en deze wordt gebaseerd op versiering van de jaren ’40, met een modern sausje. Maar omdat er zoveel wordt geregeld voor jongeren dóór jongeren moeten die jonge mensen er wel zijn. “We zijn er een beetje van uitgegaan dat veel jongeren wel online zitten dus we hebben een online campagne opgezet”, aldus Ten Hagen. Als kers op de taart wordt er binnenkort een vrijheidskrant bezorgd op elke deurmat van het dorp. “Daar staat alles in. Dus mensen die na volgende week dinsdag zeggen ‘ja, we wisten niet dat er wat was…’”