Ulft, Netherlands

Blauwtong zorgt ook voor financiële zorgen bij Achterhoekse schapenhouders

Foto: REGIO8
De Achterhoek is inmiddels de brandhaard van de blauwtongepidemie in Nederland geworden. In de regio zijn er ruim tweehonderd gevallen bekend, landelijk zijn het er net iets meer dan duizend. Het virus dat vooral gevaarlijk is voor schapen en andere herkauwers, lijkt door het vaccin minder dodelijk. Toch maken Achterhoekse schapenhouders zich nog wel zorgen.
Viggo Zweverink | 2 augustus 2024 11:59 | Aangepast op 2 augustus 2024 11:59
“We zitten nu op veertig zieke schapen. We halen er dagelijks een paar uit de kudde”, aldus herder Liesbeth Rosendaal van schaapskudde de Belhamel. “Elke dag hopen we dat het een keer niet zo is, het is elke keer een verrassing.” In de schaapskudde, die vooral in de gemeente Lochem en Bronckhorst graast, zijn inmiddels twee schapen overleden door blauwtong.

Doordat de ziekte een virus is, kunnen de schapenhouders niet veel meer doen dan de schapen pijnstillers en ontstekingsremmers geven. “En als ze echt niet meer eten dan gaan we over op een soort dwangvoer”, schetst Rosendaal. “Dan krijgen ze een soort smoothie met gras en bietenpulp. Daarmee helpen we ze eten, want hun systeem moet blijven gaan. De darmen en maag moeten blijven werken.”

Vaccineren helpt
Dat er minder dodelijke blauwtong gevallen zijn komt door een flinke vaccinatieronde. Eind mei werd een derde medicijn goedgekeurd door het ministerie van Landbouw. “Toen waren echt alle schapenhouders in Nederland heel gelukkig”, blikt de herder terug. “Want dat is waar we allemaal op zaten te wachten.”Het blauwtongvirus komt niet alleen voor bij schapen, maar ook bij geiten en runderen. Toch gaven de dierenartsen eind mei voorrang aan schapenhouders, omdat hun beesten de grootste kans hebben om te overlijden door de ziekte.

Grazen moet doorgaan
De kudde van Rosendaal met ruim 350 schapen trekt onder andere door Bronckhorst en Lochem. Op verschillende plekken staan de schapen te grazen, zoals bij de ijsbaan in Vorden en Kasteel Hackfort. Door het virus is het nog maar de vraag of dit werk overal door kan gaan. “Die projecten moeten wel gewoon doorgaan, maar onze kudde wordt nu uitgedund. Er lopen nu ook zieke schapen in de kudde want we moeten wel begrazen, je zit in een soort dilemma."

Financiële ramp
Ook luidt Rosendaal de noodklok vanwege de stijgende kosten voor schapenhouders. “Van schapen houden word je niet rijk en dat hoeft ook helemaal niet, maar door de blauwtong lopen we wel echt leeg”, aldus Rosendaal. “Dit komt door kosten van alle medicijnen en alle zorg die we moeten geven. We hebben de mazzel dat we veel vrijwilligers hebben, maar financieel gezien is dit echt een ramp.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Blauwtong|Vorden|Lochem|

Meest gelezen

Hendrik Jan Bökkers maakt acteerdebuut met televisieserie

Tim Rondeel | Remco Geurts | 23 dec 2024 13:52

Lees ook

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem succesvol afgerond

De laatste onderdelen van de Nettelhorsterbrug in Lochem zijn vrijdag op hun plek gehesen, en hierme...

Lochemse wethouder Leliveld dient ontslag in

Ria Leliveld vertrekt per direct als wethouder van de gemeente Lochem. Het vertrek van de wethouder ...

Vrouw (19) uit Lochem overleden door omvallende boom

Een 19-jarige vrouw is woensdagavond om het leven gekomen in het buitengebied van Lochem. De vrouw f...

Voedselbank Lochem dringend opzoek naar nieuw onderkomen

De voedselbank in Lochem barst bijna uit zijn voegen en zoekt dringend naar een nieuw onderkomen. De...

Concert Normaal in Lochem ter ere van vijftigste verjaardag uitverkocht

Voor het concert van de Achterhoekse rockband Normaal tijdens Hemelvaartsdag 2025 in Lochem zijn gee...

Werkzaamheden Nettelhorsterbrug in Lochem 28 oktober hervat

Vanaf maandag 28 oktober worden de bouwwerkzaamheden aan de Nettelhorsterbrug in Lochem hervat. In ...