Ulft, Netherlands

Boerderijen in de Achterhoek krijgen authentieke luiken terug

Foto: REGIO8
Door een initiatief van de Boerderijenstichting Achterhoek zijn er bijna 500 houten luiken voor de ramen van boerderijen vernieuwd. Eigenaren van 46 Achterhoekse boerderijen zitten er de komende jaren weer goed bij en zo is er weer een stukje historie zichtbaar.
Viggo Zweverink | 22 juni 2024 15:17 | Aangepast op 22 juni 2024 15:17
"Vroeger had elke boerderij in de Achterhoek luiken. Die werden vooral gebruikt om de hitte buiten te houden, in de winterdag om de warmte binnen te houden", zegt Rene Spekschoor, voorzitter van de Boerderijenstichting Achterhoek. "Die luiken zijn in de loop der jaren verdwenen, dat is jammer want dat geeft de boerderijen een blotebillengezicht." Om dit historische aangezicht terug te brengen, helpt de stichting bewoners die de luiken willen restaureren op financieel vlak.

Het plan van de stichting is deels gefinancierd door Europees geld en deels door de Achterhoekse gemeente. "Europa legt geld in en gemeenten dragen bij, zo is er een budget. We bepalen samen als gemeente, op basis van initiatieven, wie er voor in aanmerking komt", aldus wethouder Wilko Pelgrom. "Hier hebben ze ook een mooi initiatief ingediend en hebben middelen gekregen, volgens mij 220.000 euro."

'Stuk historie'
Wethouder Pelgrom van plattelandsgemeente Bronckhorst is maar wat blij dat de authentieke luiken weer meer in het straat beeld te zien zijn. "Als je hier rondrijdt dan zie je een prachtige omgeving, maar ook een stuk van de historie", aldus Pelgrom. "Waar wij vandaag komen bepaald ook waar wij heen gaan. Van de kleine hoeves tot de landgoederen, dat verteldt ons iets over de geschiedenis van dit gebied."

Kleuren
Want de luiken vertellen van oudsher ook iets over het gebied waar de boerderij staat. "Ik kom zelf uit het gebied Hummelo en Keppel. Daar hadden de luiken van boerderijen de kleuren van het landgoed, dat is heel erg mooi want dan zie je waar het vandaan komt", aldus de wethouder.

Vervolg?
Het plan van de Boerderijenstichting krijgt mogelijk een gevolg want er zijn nog veel eigenaren van Achterhoekse boerderijen die hun luiken opnieuw in de lak willen zetten. "Wij zijn aan het kijken of wij een vervolgproject kunnen doen, maar er zijn ook mensen die vragen of wij iets met waterputten kunnen doen", aldus Spekschoor. "Dat gaan we de komende maanden beraden, eerst dit goed afsluiten."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Boerderijen|112-Achterhoek|

Lees ook

Tuinhuis verwoest door brand in Kilder

Bij een brand aan de Julianaboom in Kilder is zondagavond een tuinhuis volledig in de as gelegd.

Franse klassieker valt van aanhangwagen na een aanrijding op A3.

De Duitse hulpdiensten zijn zondagochtend uitgerukt vanwege een ongeval op de A3 tussen Elten en Emm...

Grote brand in Borculo legt oldtimer, schuur en overkapping in de as

De hulpdiensten zijn zaterdagmiddag uitgerukt voor een autobrand naar de Prinses Beatrixstraat in Bo...

Politie rukt uit voor steekincident in Harreveld

De politie is zaterdag met meerdere wagens naar het complex van Horizon Jeugdzorg aan de Kerkstraat ...

Schuur in de as gelegd door uitslaande brand in Rha

Een schuur is donderdagavond verloren gegaan door een uitslaande brand in Rha. De rook die bij de br...

Jongen met groot mes aangehouden in Winterswijk

Een vijftienjarige inwoner van Winterswijk is zaterdagavond aangehouden voor het overtreden van de W...