Ulft, Netherlands

Bommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht in Wehl

Foto: 112Achterhoek-nieuws
Een gevechtskop van een raket van zestig pond en een vliegtuigbom van duizend pond uit de Tweede Wereldoorlog zijn donderdagmiddag in Wehl, door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), tot ontploffing gebracht. Eind mei werden de bommen gevonden tijdens werkzaamheden op het Nemaho-terrein aan het Zaagmolenpad in Doetinchem. Beide bommen werden door de Britten in de Tweede Wereldoorlog op Doetinchem gegooid.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 13 juni 2024 17:39 | Aangepast op 13 juni 2024 17:39
"Wij hebben een gevechtskop van een raket van zestig pond waar zo'n vijf kilo springstof in zit", aldus Youri van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). "Ook ligt er hier een Britse duizendponder met zo'n 240 kilo springstof." De bommen zijn donderdagochtend onder ruim 900 m3 zand begraven. De EOD plaatst een lading springstof op de bommen, die vervolgens wordt gedetoneerd. "Zo'n bom is echt gemaakt om veel schade aan te richten, op een huis of een versterkte constructie van de vijand", aldus Youri. "Onze gevarenstraal zit al gauw op een kilometer of verder."

Het spektakel trok bekijks van tientallen mensen, toeschouwer Rob Enzerink is blij dat hij dit mee mag maken in zijn leven. "Dit maak je niet elke dag mee, dit kan ik weer van de bucketlist afhalen", zegt toeschouwer Rob Enzerink lachend. "Ik heb hier denk ik anderhalf uur gestaan totdat de knal kwam, maar het was de moeite waard. Ik schrok ervan, ik dacht: 'Er ligt een bult zand op dus het zal wel een doffe knal zijn', maar ik denk dat er wel een trilling in mijn videobeeld is gekomen." Ook de politieagente die op de detonatieknop mocht drukken vond het een bijzonder gezicht. "Wij stonden hier al de hele dag bij, toen werden mijn maatje en ik gevraagd of wij op de knop wilde drukken. Mijn maatje had het al een keer gedaan, vandaar dat ik zei: 'ik doe het wel'", aldus politieagente Tess Hummelink.

Duizenden bommen
De EOD heeft nog altijd de handen vol aan explosieven uit de Tweede Wereldoorlog die worden gevonden. "Van explosieven die wij vinden uit de Tweede Wereldoorlog, pakken wij per jaar ongeveer tweeduizend meldingen op", zegt Youri. "Nu is het een melding van twee explosieven, we hebben ook meldingen van één of tientallen explosieven. Het gaat echt om duizenden explosieven die wij jaarlijks ruimen."

Lees ook

Laatste eerbetoon voor vermoorde Joodse mensen in Silvolde

Stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek plaatst vrijdag 6 september drie struikelstenen ...

Hoe heeft het vergisbombardement op Doetinchem kunnen gebeuren?

Een historisch 'Dakota' vliegtuig vloog zaterdagmiddag meerdere rondes over het centrum van Doetinch...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Drie op een rij, weer explosief uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Doetinchem

Op het Nemaho-terrein in Doetinchem is vrijdagmiddag opnieuw een bom gevonden. Het is de derde dag o...

Magneetvisser haalt explosief uit Oude IJssel in Doetinchem

Een magneetvisser heeft woensdagavond een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in de Oude I...

Zelhemmers hopen wens Aalderink te verwezenlijken op plek opgegraven Lancaster

Als het Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers uit Zelhem ligt, komt er nog dit jaar een monumen...