Burgemeester Michael Carbanje van Stadt Isselburg noemde het 'een memorabel moment' dat moet zorgen voor een coöperatieve samenwerking, gericht op het bieden van hulp en het redden van levens in de grensregio. “Mag de meldkamer in Apeldoorn de Duitse collega-brandweerlieden inzetten bij een grote brand aan Nederlandse zijde? En wie draagt dan de kosten?” vroeg Carbanje zich af.
Grote loodsbrand geeft de aanzet
Hij herinnert zich de grote loodsbrand in Anholt in 2022 nog haarscherp. Daarbij verleenden brandweerkorpsen en ambulancediensten aan weerszijden van de grens hulp. Die gebeurtenis was de aanzet om de afstemming beter, en nu dus ook officieel, te regelen. “Ik was onder de indruk van het kameraadschap en hoe hulpvaardig zij naar elkaar waren", zei de Duitse burgemeester over de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse brandweerlieden. “Dat verdiende ook bestuurlijke ondersteuning.”
Snellere inzet dankzij duidelijke afspraken
Samenwerking in de grensregio is niet nieuw. De brandweerposten van Gendringen en Anholt werken al jaren samen bij oefeningen en ondersteunen elkaar bij incidenten. Tot nu toe gebeurde dat vooral bij uitzonderingen, zoals bij de grote loodsbrand. Dankzij de nieuwe afspraken kunnen hulpdiensten sneller worden ingezet. “De landsgrens mag geen rol meer spelen. Uiteindelijk maakt het voor mensen in nood niet uit of er een brandweerwagen met ‘Feuerwehr’ of ‘brandweer’ aankomt, zolang ze maar geholpen worden”, benadrukte Carbanje.
Dagelijks leven zonder grenzen
Aan Nederlandse zijde tekenden Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, en waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam van de gemeente Oude IJsselstreek de overeenkomst. Heerts gaf aan dat de grens in het dagelijks leven nauwelijks nog een rol speelt: “We gaan er overheen om ‘Bratwurst’ te halen of boodschappen te doen in Emmerik. Duitsers staan op de A12 in de file om naar Ikea te gaan. We zijn vrij om te gaan.”
Maar op het gebied van hulpverlening is goede, internationale samenwerking over de landsgrens heen essentieel. Dit geldt vooral tussen de veiligheidsregio Noordoost-Gelderland en Kreis Borken.
Samenwerking internationaal uitbreiden
Gendringen en Anholt zijn niet de enige regio’s met een samenwerking. Ook tussen Dinxperlo en Süderwick is er een grensoverschrijdende samenwerking. Daar is zelfs een gezamenlijke brandweerkazerne in de maak. Dit plan draagt volgens Heerts bij aan een regionaal dekkingsplan, waarbij wordt gekeken hoe snel een brandweer ter plaatse kan zijn.Voor een plek als Megchelen kan de Duitse brandweer niet eerder ter plaatse zijn dan de Nederlandse brandweer, omdat de wegenstructuur dit niet toelaat. Op dat gebied valt volgens de ondertekenaars nog veel te winnen.