“Een natuurbrand is iets wat we in de toekomst veel meer gaan meemaken”, waarschuwt postcommandant Martin Jansen van de brandweerpost in ’s-Heerenberg. “Nederland verdroogt, we hebben minder water en dus een verhoogde kans op langere droge periodes. Dan is het goed dat wij als brandweer voorbereid zijn op de strijd met de natuurbrand.” Onder meer korpsen uit Didam, Zelhem en Hengelo deden mee aan de oefening. Ook werden waterwagens uit Aalten en Eibergen in het Bergherbos ingezet.
In bossen zijn meestal speciale brandgangen aangelegd waar brandweerlieden gebruik van kunnen maken, mocht er een natuurbrand ontstaan. “Ze moeten weten hoe ze in het bos moeten bewegen en wat ze moeten doen om een bosbrand in de kiem te smoren”, vertelt boswachter Jordi Frowijn van Natuurmonumenten. “Je ziet in de praktijk dat het ontzettend belangrijk is dat we genoeg getrainde mensen in de omgeving hebben.”
Ambulance in het bos
Nu is het de brandweer, maar Natuurmonumenten nodigt ook andere hulpdiensten uit om voorbereid te zijn op noodsituaties in bossen, zoals de ambulancedienst. “Dat zou wel een hele goede optie zijn”, zegt boswachter, die regelmatig ongevallen meemaakt in het bos. “We hebben zoveel honderden kilometers aan paden. Als je niet de weg weet, is het moeilijk oriënteren waar je staat.”
‘Eerste klap is daalder waard’
Richting het zomerseizoen heeft commandant Jansen nog een boodschap aan bezoekers van het bos in droge tijden: “Blijf alert, rook niet en gebruik geen open vuur. Als je wat verdachts ziet, meldt het direct. De eerste klap is vooral bij natuurbranden een daalder waard.”
Foto: 112achterhoek-nieuws.nl