De opvangplek moet komen op een stuk grond aan de Kerkhoflaan, aan de rand van het industrieterrein. Het terrein is eigendom van de gemeente en wordt nu verhuurd aan het COA voor een periode van tien jaar. "De locatie is dichtbij voorzieningen (zoals winkels, sport en openbaar vervoer), is op korte termijn beschikbaar en is niet beoogd voor andere ontwikkelingen", aldus de gemeente over de locatie. "De komende tijd gaan we aan de slag met het opstellen van het omgevingsplan en de vergunningstrajecten (BOPA), waarbij we omwonenden graag nauw betrekken", zegt de gemeente. De verwachting is dat in de tweede helft van 2025 de locatie haar deuren kan openen en de eerste jonge vluchtelingen intrek kunnen nemen in de locatie.
De gemeente Bronckhorst schetst dat hen door het Rijk is opgelegd om 221 vluchtelingen op te vangen. De Spreidingswet, die deze taak stelde, staat
op losse schroeven. Toch wil de gemeente doorgaan met de opvang. In Hengelo komen net als in Vorden tachtig jongeren. In de wintermaanden verblijven ongeveer zeventig jongeren op De Betteld in Zelhem. De gemeente zoekt nog naar een derde opvanglocatie binnen de gemeentegrenzen.
Weerstand in HengeloNa de aankondiging van de eerste opvanglocatie kwam er al snel
een tegenbeweging van omwonenden en andere Hengeloërs. Vorige maand werd een petitie aangeboden aan het college. Wethouder Evert Blaauw nam het in ontvangst maar gaf wel aan dat de gemeente door gaat met de plannen.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8