"Het moet allemaal nog een beetje indalen bij mij”, vertelt initiatiefnemer Joanne Malotaux. “We hebben veel tegenslagen en hobbels gehad, dus ik merk dat ik het nog bijna niet durf te geloven. Ik geloof het pas echt als we bij de notaris zitten, onze handtekeningen hebben gezet en we daarna op het erf zijn.” De burgerboerderij zou in eerste instantie gerealiseerd worden op de boerderij van de ooms van Johannes in Vorden, maar dat ging uiteindelijk niet door. “Een van onze leden is daarna op de fiets gestapt en langsgegaan bij boerderijen om te kijken of er boeren op leeftijd waren die geen opvolger hadden. Zo hebben we de boerderij in Laren gevonden.” De overdracht van de boerderij aan de Dochterenseweg is op 1 december. “Daarna willen we zo snel mogelijk op de boerderij een kaasmakerij organiseren. Die hebben we nu nog op een bedrijventerrein in Zutphen.”
De boerderij in Laren heeft zeventig koeien die het team van de Patrijs overneemt. “We nemen het hele bedrijf met alle koeien over, maar op de langere termijn zouden we wel naar minder koeien willen. Op de korte termijn is dat simpelweg financieel niet mogelijk.” Malotaux geeft aan het bedrijf te willen verbreden, niet alleen een boerderij met melkvee maar ook varkens, kippen, tuinbouw en akkerbouw. “Eigenlijk om de producten die we nu al verkopen in de verslokalen op het bedrijf te kunnen telen”, vertelt de initiatiefnemer. Alle producten worden lokaal afgezet in de omgeving, waardoor het team een hogere prijs kan krijgen voor de producten.
Verslokalen
Op dit moment zijn er vier verslokalen in Eefde, Zutphen, Vorden en Lochem. “We willen ook graag een verslokaal in Laren openen”, vertelt Malotaux. “We verwerken nu zo’n 2000 tot 2500 liter melk per week, maar als we straks op de boerderij zitten dan produceren de koeien zo’n tienduizend liter per week. Dus dat moet nog wel wat omhoog. Het gaat wel volgens prognose, je kunt nooit van nul naar 100%.” Zo’n 1500 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als lid voor de verslokalen.
Foto: Burgerboerderij de Patrijs