Ulft, Netherlands

Doetinchem wil grote stap zetten met ‘Noaberhoek’ en tijdelijke asielopvang

Foto: REGIO8
Doetinchem wil een grote bijdrage leveren aan het tekort aan huisvesting voor asielzoekers en daarmee aan de vraag voldoen. De gemeente heeft dinsdag twee plannen gepresenteerd: één structurele oplossing in de vorm van een gecombineerde woonlocatie in de nieuwe Spoorzone en één oplossing voor de korte termijn met een tijdelijke locatie aan de Terborgseweg.
Tim Rondeel | 28 augustus 2024 15:38 | Aangepast op 28 augustus 2024 15:38
“Met de structurele oplossing zijn we een jaar geleden begonnen; dat is het plan voor een gecombineerde woongemeenschap voor 150 asielzoekers en 150 Doetinchemmers,” aldus wethouder Ingrid Lambregts. “Het heeft ook een naam, we noemen het ‘Noaberhoek’.” De naam is gekozen omdat de drie partijen die het project dragen, de gemeente, het COA en Sité Woondiensten, inspelen op het ‘noaberschap’ dat van oudsher sterk aanwezig is in de Achterhoek. Verschillende groepen en culturen moeten door elkaar heen gaan leven en zorgen voor een ‘gemêleerde gemeenschap’.

Zo moeten de Doetinchemmers die intrek nemen in de woongemeenschap ook bijdragen aan de integratie van hun nieuwe buren. Sité Woondiensten wil de nieuwe bewoners van de woningen ook bewust kiezen. “Met dit project dragen we bij aan de maatschappij,” aldus Saar Veneman, de directeur-bestuurder van Sité Woondiensten. “Dit zorgt voor veel kansen in de Achterhoek en veel ondernemers zijn ook positief over het plan.”

Ook bij de nieuwe woonlocatie, Noaberhoek, verwacht de gemeente de nodige uitdagingen. Aan het project werken ze samen met het COA en Sité Woondiensten. “Meerdere partijen moeten samen iets creëren dat ze alleen niet kunnen; dat maakt dit project ook spannend", is de wethouder van mening. “Het is niet altijd makkelijk als je iets nieuws gaat bedenken en iets met elkaar gaat proberen", schetst Joeri Kapteijns, bestuurslid van het COA. “Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus het is heel goed om iets anders te doen. Ik denk dat het een hele mooie ontwikkeling is.”

Woningen voor Doetinchemmers?
In de Achterhoek heerst, net als in heel Nederland, een woningtekort. Worden de woningzoekenden in de regio niet overgeslagen door de gemeente? “We creëren ook woningen voor 150 Doetinchemmers. Daarnaast gaan we ook heel veel woningen realiseren, onder andere in de Spoorzone, maar ook op heel veel andere plekken in Doetinchem,” geeft wethouder Lambregts aan. “Doetinchem groeit en we bouwen zo hard mogelijk door als we kunnen.”

Locatie Terborgseweg
Doetinchem kiest op korte termijn voor een tijdelijke locatie. Het COA kwam met de pandeigenaar van de Terborgseweg tot een overeenstemming voor de huur van drie jaar. De gemeente kreeg de vraag of ze daar voor die periode honderd asielzoekers willen opvangen. Een besluit dat bij omwonenden wellicht rauw op hun dak valt. “We realiseren ons dat als het in jouw nabijheid komt, je je overvallen voelt,” laat Lambregts weten. “Je hebt altijd het idee: had ik het niet kunnen weten?” De gemeente organiseert maandag meerdere bijeenkomsten voor omwonenden op De Vijverberg. “We willen daarna ook constant in gesprek blijven met de buurt.”

Doetinchem moet structureel voor 307 asielzoekers opvang regelen. Met de plannen wordt ongeveer de helft ingevuld. De resterende vraag hoopt Lambregts onder te brengen in Oude IJsselstreek, waar een grootschalig AZC moet komen. Hoewel het COA graag had gezien dat Doetinchem meer zou kunnen doen, zijn ze blij met de stap die de gemeente zet.

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Scholieren schieten jonge vrouw te hulp bij eenzijdig fietsongeval in Doetinchem

Hulpdiensten zijn donderdagmiddag met spoed uitgerukt naar de Emmastraat in Doetinchem na een eenzij...

College Lochem negeert advies raad en kiest locatie asielopvang

Het college van Lochem heeft de Ampsenseweg aangewezen als asielopvanglocatie. Maandagavond riep de ...

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Normaal is vaatchirurg Dick Scharn te vinden in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, maar zondag...

Overval op Domino's in Doetinchem, gedreigd met vuurwapen

Een vestiging van Domino's Pizza in Doetinchem is vrijdagavond overvallen. Ten tijde van de overval ...

Slingeland Ziekenhuis alweer getroffen door wateroverlast, derde keer in een jaar

De stevige regenbui van maandagavond heeft voor behoorlijke overlast gezorgd, ook bij het Slingeland...

Bijna zestigduizend bezoekers op Stadsfeest Doetinchem

Afgelopen weekend bezochten bijna zestigduizend bezoekers in en rondom het centrum van Doetinchem he...