‘Wij zijn van mening dat deze zaken niet thuishoren in een besloten bijeenkomst, maar juist in alle openheid besproken horen te worden zodat de inwoners van de gemeente weten wat er speelt en wat de gedachten en standpunten zijn van de diverse partijen’, valt te lezen in een statement van de partij. “De gemeente is de grootste financier van de DRU, het is publiek geld. Wij vinden dat iedereen moet kunnen horen wat er besproken wordt”, aldus fractievoorzitter Herman Vreeman. Volgens het statement gaat het de partij over transparantie, openheid en duidelijkheid.
Het is een gebruikelijke gang van zaken dat onderwerpen die over concurrentiegevoelige informatie of personen gaan in beslotenheid worden besproken. Zonder te weten waar de bijeenkomsten inhoudelijk over zijn gegaan, besloot de partij al om niet te gaan. “Het is een principekwestie”, zegt Vreeman. “Deze twee onderwerpen kunnen en moeten wat ons betreft altijd in de openbaarheid besproken worden.”
Niets besloten
Andere partijen staan niet te kijken van de actie van de oppositiepartij. “Ze moeten zelf weten of ze wel of niet aanwezig zijn. Er worden geen besluiten genomen, de bijeenkomsten waren puur informatief. Ik vind het prima dat ze nu een informatieachterstand hebben”, zegt Frank Aaldering van Lokaal Belang. Rens Spijkers, VVD: “Ik snap er eigenlijk niets van, je krijgt de kans om alles goed te horen en vragen te stellen, en dan ben je er niet. Daarmee doe je jezelf tekort.”
Spijkers: “Het is gewoon een bijpraatsessie. Uiteindelijk willen we er samen uitkomen over deze grote onderwerpen, maar misschien willen zij er wel niet samen met ons uitkomen.” De hele besluitvorming moet nog plaatsvinden. “Ik ben zelf ook altijd tegen achterkamertjes, maar het is wel fijn om als raadslid op sommige momenten op de hoogte gebracht te worden en vragen te kunnen stellen. Anders zou het voor kunnen komen dat ik als raadsleden dingen in de media lees waarvan ik nog niet op de hoogte ben”, aldus Richard de Lange van ADA. De Lange vond het daarnaast ook zeer nuttig om met de directeur van de DRU in gesprek te gaan. “Dat was verhelderend, directe vragen stellen en hem in de ogen kunnen kijken.”
‘Zweem van geheimzinnigheid’
“Ze werpen er zo een zweem van geheimzinnigheid op”, zegt Aaldering. “Het zijn echt delicate zaken, die moet je goed en stapsgewijs behandelen. Je krijgt zo alleen maar geruchten en onrust.” Dit is Spijkers wel met Aaldering eens: “Het voedt natuurlijk wel de argwaan.” De raadsleden kijken hierbij ook naar buurgemeente Montferland. Een aantal raadsleden waren daar ook uit principe niet aanwezig bij besloten bijeenkomsten over een AZC. “Laten we het hier zorgvuldig behandelen, wij willen niet met vuurwerk bekogeld worden”, zegt Aaldering als laatste reactie op de actie van DePB.