Ulft, Netherlands

Duitse Bondspresident en Koning Willem-Alexander benadrukken belang van grensoverschrijdende samenwerking

Joris Bengevoord Eveline Zuurbier
Een unieke ontmoeting vond plaats op 16 oktober in de gemeente Dinkelland, waar bondspresident Frank-Walter Steinmeier en Koning Willem-Alexander samenkwamen om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland te versterken. De ontmoeting maakte deel uit van het Duitse ‘Ortszeit Deutschland’-initiatief, waarbij Steinmeier tijdelijk zijn ambtszetel verplaatst naar regionale steden, om meer in contact te zijn met de mensen in de streek.  Deze keer naar Nordhorn in de Grafschaft Bentheim. Al hoewel de nadruk tijdens het bezoek in Denekamp lag op de samenwerking tussen de Duitse stad Nordhorn en de Nederlandse gemeente Dinkelland, gaf dit bezoek een totaalbeeld van leven en werken in de grensstreek van beide landen.
Eveline Zuurbier | 26 oktober 2024 09:08 | Aangepast op 26 oktober 2024 09:08
Tijdens een gespreksronde, bijgewoond door vertegenwoordigers uit beide landen, onder wie EUREGIO-voorzitter Joris Bengevoord, kwamen tal van thema’s aan bod die essentieel zijn voor de inwoners van de grensstreek. Bengevoord beschreef de bijeenkomst als bijzonder en waardevol: “Het is mooi dat beide staatshoofden tijd hebben genomen om uitgebreid te spreken over grensoverschrijdende vraagstukken die onze inwoners direct raken.”
Gesprek over belangrijke grenskwesties
In de raadszaal van Denekamp werden thema’s besproken zoals mobiliteit, openbaar vervoer en grenscontroles, onderwerpen die zowel de Duitse als Nederlandse grensbewoners aangaan. Bengevoord benadrukte de noodzaak van een duurzaam en beter verbonden openbaar vervoer, met speciale aandacht voor verbindingen zoals de buslijn Aalten-Bocholt, die de Duitse en Nederlandse spoorwegnetwerken aan elkaar koppelt. Ook besprak men het belang van het GrensInfoPunt (GIP), dat inwoners en ondernemers gratis advies biedt over grensgerelateerde kwesties. “De commissaris van de Koning van Overijssel stond achter ons in het pleidooi voor structurele financiering van het GIP, zodat deze persoonlijke advisering kan blijven bestaan,” zei Bengevoord.
GrenscontrolesBengevoord is heel duidelijk over de grenscontroles. Voor de grensstreek zijn die een stap achteruit, ook al lijkt de overlast op veel plekken beperkt, heeft hij te kennen gegeven. Koning Willem-Alexander en de bondpresident spraken daarover met enkele aanwezige ondernemers. Toen de voordelen van de grensligging aan bod kwamen werd onder meer het studeren, stagelopen en een internationale carrière dichtbij huis genoemd. Daarbij onderstreepten beide staatshoofden het belang van open grenzen, zonder grenscontroles.
Veiligheid en ondermijning als prioriteit
Ook veiligheid was een belangrijk onderwerp tijdens de gespreksronde. De EUREGIO werkt aan een nieuw project genaamd “Signal”, dat zich richt op grensoverschrijdende criminaliteit en ondermijning. Dit initiatief moet overheden helpen om samen signalen van ondermijning in kaart te brengen. “Erkenning van de noodzaak om veiligheidsdiensten beter met elkaar te verbinden werd door beide staatshoofden gedeeld,” aldus Bengevoord.
Vriendschap tussen grensgemeenten
De grensgemeenten Nordhorn en Dinkelland onderhouden een vriendschappelijke relatie, en ook met Coevorden bestaat een partnerschap. Bengevoord prees de rol van gemeentelijke jumelages in het versterken van de grensoverschrijdende verbondenheid. Dit zijn projecten op sociaal-cultureel vlak die ontmoetingen stimuleren zoals samen sporten, muziek maken of schooluitwisselingen. De projecten zijn zo succesvol gebleken met als gevolg dat de subsidiepot al leeg is geraakt, terwijl deze middelen bedoeld waren tot en met 2029.  “Het gedachtegoed van Alfred Mozer, die de basis legde voor de EUREGIO, leeft nog altijd voort. Gemeentelijke jumelages helpen om mensen over de grens bij elkaar te brengen, iets wat toenmalige initiatieven van Prins Claus en Alfred Mozer al voor ogen hadden,” voegde Bengevoord toe.
Toekomst van de grensoverschrijdende samenwerking
De ontmoeting tussen bondspresident Steinmeier en Koning Willem-Alexander benadrukt volgens Bengevoord de blijvende steun voor een open Europa zonder grenzen. “Dit bezoek was een positief signaal voor deze grensregio. Beide staatshoofden toonden zich duidelijk voorstanders van grensoverschrijdende samenwerking. Het is nu aan ons om die energie te benutten en concrete resultaten te laten zien,” zei hij.

Met het Duitse en Nederlandse staatshoofd als voorstanders van een sterke grensoverschrijdende samenwerking, kijkt de EUREGIO-voorzitter hoopvol naar de toekomst. De geplande initiatieven, van veiligheid tot mobiliteit en socio-culturele projecten, weerspiegelen de ambitie om de band tussen de buurlanden verder te versterken, in het belang van de grensbewoners en een open Europa.

Lees ook

Grensprotesten op touw na keiharde afwijzing van het 'nein' van Südlohn door Münster

De zeven megawindmolens bij Winterswijk kunnen snel gerealiseerd worden. De Bezirksregierung (provin...

In Nederland geen kans, wel in Zuid-Afrikaanse kliniek: deze Emma wil leven

‘Emma wil leven’, is een schokkende BNN-documentaire uit 2016 over een 18- jarig meisje met anorexia...

Geen gewonden bij aanrijding in Winterswijk

Bij een aanrijding op de N319 in Winterswijk is vrijdagochtend niemand gewond geraakt. De botsing we...

Grote brand in appartementencomplex in Winterswijk, één persoon gewond

Bij een brand in een appartementencomplex in Winterswijk is woensdagavond één persoon gewond geraakt...

OWIN blij met nieuwe industriële ruimte, kritiek op verlies unieke natuur

Direct nadat wethouder Gosse Visser vorige week aankondigde dat het Arrisveld is aangewezen als nieu...

Nieuw spreekwoordenmuseum verbindt streektalen en mensen over de grens

Je hoeft er alleen maar op te klikken, en je kunt gratis het Euregio-museum binnengaan, dat vol hang...