Ulft, Netherlands

Duitse politie voert tassencontroles in op Bocholtse kermis

Foto: REGIO8
Tijdens de vier dagen durende kermis in het centrum van Bocholt zal de Duitse politie sneller mensen aanspreken op hun gedrag en ook tassen controleren. Er geldt een verbod op cannabis, wapens, en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt. De aanslagen in Solingen en Mannheim, en gisteravond nog in Krefeld, waar een man een brandbom gooide bij het Duitse UWV, vormen de aanleiding voor deze strengere veiligheidsmaatregelen.
Eveline Zuurbier | 11 oktober 2024 16:04 | Aangepast op 11 oktober 2024 16:04
Guido Helten, politiecommandant in Bocholt, benadrukt dat de maatregelen niet bedoeld zijn om mensen af te schrikken, maar juist om bezoekers van de Bocholtse kermis een gevoel van veiligheid te geven. “We moeten hier een balans vinden. We zijn aanwezig en gemakkelijk aanspreekbaar, zodat we snel kunnen reageren. Al onze inzet is bedoeld om bezoekers onbekommerd feest te laten vieren,” aldus Helten.

Gemeente Bocholt wil onrust voorkomen
De burgemeester van Bocholt, Thomas Kerkhoff, en wethouder Björn Volmering, tevens hoofd Openbare Orde, benadrukken tijdens een ingelaste persconferentie dat ze geen onnodige onrust willen zaaien. “Veel mensen kijken uit naar de kermis in Bocholt. We willen dat zij zo min mogelijk merken van de achtergrond, maar zich wel veilig voelen. We besteden veel zorg aan plaatsen waar grote mensenmassa’s samenkomen. Samen met alle veiligheids- en hulpdiensten willen we ervoor zorgen dat de kermis goed bezocht wordt,” aldus de stadsbestuurders. Absolute veiligheid in het drie vierkante kilometer grote gebied kunnen ze niet garanderen, maar de stad Bocholt zet zich maximaal in, luidt de boodschap.

Samenwerking met Nederlandse politie
De Bocholtse kermis is het grootste evenement in heel Münsterland. De stad verwacht tussen 18 en 21 oktober weer 500.000 bezoekers, waaronder veel Nederlanders. Tijdens de kermis zullen ook Nederlandse agenten aanwezig zijn, zoals inmiddels jaarlijks het geval is. “Het gezamenlijk patrouilleren met Nederlandse collega’s zorgt voor een toegankelijker beeld en maakt ons makkelijker aanspreekbaar en omgekeerd,” zegt Helten.

Extra agenten en veiligheidsmaatregelen
Kreis Borken, waar de politie-eenheid van Bocholt onder valt, zet extra agenten in en heeft alle verloven ingetrokken. Ludger Dieckhues van stadsmarketing en voorlichting meldt dat verschillende scenario’s zijn onderzocht, waarbij onder andere gekeken is naar de gebeurtenissen op de kerstmarkt in Berlijn en in Düsseldorf.

Blije kermisexploitanten
Kermisexploitant Philip Traber is blij met de voorgenomen maatregelen. “We mogen de kermis opbouwen van de minister, en extra beveiligers zorgen voor extra bescherming. Het is allemaal praktisch en eenvoudig te realiseren.”

Meest gelezen

Jagers uiten grote zorgen over kelderende wildstand

Eveline Zuurbier | 16 okt 2024 19:54

Lees ook

Twee nepagenten aangehouden in Megchelen

De politie heeft maandag weer personen die zich voordeden als politieagenten aangehouden in Megchele...

Werkzaamheden Nettelhorsterbrug in Lochem 28 oktober hervat

Vanaf maandag 28 oktober worden de bouwwerkzaamheden aan de Nettelhorsterbrug in Lochem hervat. In ...

Man uit Terborg krijgt gevangenisstraf voor opblazen eigen wasmachine

Een 37-jarige man uit Terborg is veroordeeld voor het veroorzaken van een explosie in zijn eigen bad...

OWIN blij met nieuwe industriële ruimte, kritiek op verlies unieke natuur

Direct nadat wethouder Gosse Visser vorige week aankondigde dat het Arrisveld is aangewezen als nieu...

Doetinchemse medewerker OM aangehouden voor drugsbezit

Een 47-jarige Doetinchemmer is vrijdag aangehouden op verdenking van het bezitten en verstrekken van...

Nederlandse en Duitse politie patrouilleren samen op Bocholtse kermis

Hordes groepen fietsers en kermisbussen vol Nederlanders. De Bocholtse kermis kent vooral op zaterda...